Til innholdet

Visste du at…

den britiske komponisten Mark-Anthony Turnage har skrevet en ny sangsyklus om flyktninger? Refugee har tekster av Emily Dickinson, Benjamin Zephaniah, W.H. Auden og Brian Bilston. Syklusen urfremføres på George Enescu Festival i Bucharest og gjentas i Barbican i London 20. september av tenoren Allan Clayton og Britten Sinfonia dirigert av Andrew Gourlay.


den nederlandske komponisten Louis Andriessens 80-årsdag feires både på Berlin Musikfest og BBC Proms? Berlin Philharmoniker spiller verkene Mysteriën og De Stijl i Berlin mens hans nye sangsyklus, The Only One urfremføres av BBC Symphony Orchestra og sangeren Nora Fischer i London.


The Mute med Stavanger Symfoniorkester, Janove Ottesen og Christian Eriksen er nominert som Årets forestilling i Heddaprisen? I tillegg er Arne Nøst, Christina Lovery og Jill Tonje Holter nominert i kategorien Beste scenografi/kostymedesign for scenografi, kostymer og masker til samme forestilling.


komponist og saksofonist Rolf-Erik Nystrøm og lysmester Johan Haugen er nominert til årets Heddapris for beste audiovisuelle design i Nordland Teaters forestillingen Fuglane?


Santtu-Matias Rouvali  forleger kontrakten i Göteborg

Santtu-Matias Rouvali har forlenget sin kontrakt som sjefdirigent for Götebogsymfonikere til 2025? De norske direktøren og kunstneriske lederen for orkesteret, Sten Cranner, uttrykker stor begeistring over at det inspirerte samarbeidet mellom orkester og dirigent skal fortsette.


Mark Simpson selv urfremfører sin nye klarinettkonsert i Bridgewater Hall 15. Juni? Konserten er et bestillingsverk fra BBC Philharmonic, og konserten dirigeres av Ben Gernon. For mer informasjon, se her.


Daníel Bjarnason er utnevnt til første gjestedirigent i Island Symfoniorkester? Han har tidligere være artist-in-residence som komponist og dirigent i samme orkester, der han nå går inn i et ganske celebert dirigent-team, bestående av Yan Pascal Tortelier, Vladimir Ashkenazy, Osmo Vänskä og Bjarni Frímann Bjarnason. Daníel Bjarnason skal dirigere en rekke konserter, spille inn tre plater med islandsk musikk med orkesteret og lede en Europaturne til høsten.


Kent Nagano, sjefdirigent ved Hamburg Staatsoper og Hamburd Filharmoniske Orkester, skal dirigere den tyske premieren på George Benjamins opera Lessons in Love and Violence? Operaen er en sambestilling mellom Royal Opera House Covent Garden, De Nederlandse Opera Amsterdam, Opéra de Lyon, Lyric Opera of Chicago, Gran Teatre del Liceu Barcelona og Teatro Real Madrid.


dirigenten Nil Venditti debuterer neste sesong med Camerata Salzburg og Fazil Say, med hans egne verk på programmet? Venditti vant 1.pris i Abbado-konkurransen i 2015, bare 20 år gammel. Siden da har hun vunnet en rekke andre priser, og hun går fra det ene store oppdraget til det neste.


styreleder i Norsk Komponistforening, Jørgen Karlstrøm, er valgt til visepresident i ECSA – Europas største organisasjon for opphavere? Han ble også styreleder for ECF (komiteen for kunst- og samtidsmusikk). ECSA, som representerer over 30 000 komponister og låtskrivere, har de siste årene hatt stor innflytelse i det musikkpolitiske arbeidet i Europa og vært en drivkraft i utformingen av EUs opphavsrettsreform.


den norske fløytisten Ingrid Søfteland Neset har kvalifisert seg til Carl Nielsen-konkurransen i Odense? I år arrangeres Carl Nielsen-konkurransen for første gang for både fiolin, klarinett og fløyte. Konkurranseperioden er fra 21. til 31. mars.


dirigenten Steven Sloane, tidligere sjefdirigent i Stavanger Symfoniorkester, er utnevnt til sjefdirigent for Jerusalem Symfoniorkester fra sesongen 2020-21? Han ble også nylig utnevnt som første gjestedirigent og kunstnerisk rådgiver for operaen i Malmö, der han for tiden dirigerer Den flyvende hollender av Wagner.


saksofonisten og komponisten Rolf Erik Nystrøm har skrevet musikk til Nordland Teaters dramatisering av Tarjei Vesaas’ roman Fuglane? Stykket hadde premiere under Vinterlysfestivalen i Mo i Rana 9. februar og drar på turné i Nordland i perioden 21. februar til 5. mars.


at den norske tenoren Petter Moen er valgt ut til å delta i årets finske Mirjam Helin Internasjonale Sangerkonkurranse? Av 475 påmeldte, går 72 videre, og nordmannen er altså en av dem.


tre av Bergens rikeste gir millioner for å få et nytt operabygg i Bergen? Trond Mohn, Per Grieg sr. og Espen Galtung Døsvig gir tre millioner kroner til arbeidet med å utrede et nytt opera- og konsertbygg på plassen utenfor Grieghallen.


Michael Süssmann etter 1600 konserter er lei av å operere Grieg in Bergen på sparebluss? Nå vurderer 67-åringen å reise til Syden i stedet. Hver sommer har Grieg in Bergen fire konserter med kammermusikk i uken. Nå truer Süssmann med å legge ned festivalen.


den finske dirigenten Dalia Stasevska er utnevnt til BBC Symphonys 1. gjestedirigent? Hun er født i Kiev i Ukraina, men er i finsk borger, og regnes blant Nordens fremste dirigentbegavelser.


Tora Augestads plate Portraying Passion er nominert til Preis der deutschen Schallplattenkritik i kategorien «Klassisches Lied & Vokalrecital»? Omtalt i vårt intervju med Augestad 20. november. Les også vår kritikers omtale av innspillingen her.


Mari Samuelsen har tegnet eksklusiv platekontrakt med Deutsche Grammophon? Det første albumet kommer til sommeren, men en smakebit i form av en singel, November av Max Richter, er allerede ute, den kan du høre på her.


Artemis-kvartetten får to nye medlemmer fra sommeren av? Suyoen Kim og Harriet Krijgh overtar etter Anthea Kreston og Eckart Runge.


den etterlengtede boksen med Sibelius’ komplette symfonier med Paavo Järvi og l’Orchestre de Paris slippes av Sony Classical 18. januar? Serien er innspilt over fire år og var et hovedprosjekt i Järvis tid som musikksjef for orkesteret (2010-2016).


the English Concert har utnevnt Alfonso Leal del Ojo som administrerende direktør? Han har vært førstebratsjist i orkesteret siden 2007. del Ojo er også direktør for Dunedin Consort.


Finland har fostret nok en toppdirigent? Sangeren og klarinettisten Taavi Oramo seiler nå opp som nok et stort dirigenttalent, med fersk «world wide» kontrakt med managementet Harrison Parrott. Han er sønn av dirigenten Sakari Oramo, og er kjent som tolker av tidlig og samtidig vokalmusikk og som klarinettist, med diverse solisoppdrag i Finland. Han har studert dirigering med Jorma Panula og ved Sibelius-akademiet. Hans raskt oppadgående stjerne skyldes blant annet noen oppsiktsvekkende innhopp i Tapiola Sinfonietta og det Finske Radioorkesteret i forrige sesong.


Europa-premieren på Steve Reichs nye verk Music for Ensemble and Orchestra finner sted på Barbican Centre i London 29. november? Der spilles det av London Symphony Orchestra dirigert av Kristjan Järvi. Det 20 minutter lange verket ble urfremført i Los Angeles tidligere denne måneden, og etter London fortsetter det reisen til operahuset i Sydney der Australia-premieren finner sted i februar.


den israelske dirigenten Omer Meir Wellber blir ny sjefdirigent for BBC Philharmonic Orchestra fra høsten 2019? Hans oppgaver vil bli å dirigere orkesterets konsertserie i Bridgewater Hall i Manchester, på turneer og BBC Proms i London, der hans debut med orkesteret finner sted. Wellber er nå første gjestedirigent på Semperoper i Dresden og leder av Raanana Symphonette Orchestra i Israel, som har undervisningsaktiviteter for ca. 70.000 barn i året. Fra januar 2020 blir han også musikksjef for Teatro Massimo di Palermo.


årets International Classical Music Awards Artist, Manfred Honeck, har forlenget kontrakten med Pittsburgh symfoniorkester ut sesongen 2021-2022? Det har vært en lykkelig allianse; han vært sjefdirigent der siden 2008. Han og orkesteret turnerer mye i Europa og har et spesielt nært forhold til Musikverein i Wien. Det GRAMMY-vinnende orkesteret slapp 21.september en CD med Richards Strauss‘ Hornkonsert, (solist: William Caballero) og Beethovens Symphony No. 3 Eroica, i sin serie Pittsburgh Live!


sjefdirigenten for orkesteret til Lucerne Festival Academy, Matthias Pintscher, trekker seg umiddelbart av personlige årsaker. Akademiet leter nå etter en som kan overta orkesterets aktiviteter i inneværende år.


den første svarte komponisten som vant Pulitzer Prize i musikk i USA, var George Walker? Han mottok prisen i 1996. Han var en pionér med professorat ved flere amerikanske universiteter, han komponerte over 90 verk og brøytet vei for en lang rekke svarte klassiske komponister. 23. august gikk han bort, 96 år gammel.


GöteborgsOperans kunstneriske leder, Stephen Langridge, er utnevnt til ny kunstnerisk leder for Glyndebourne? Langridge har vært ansatt i Göteborg de siste fem årene, og reiser hjem til England for å overta den prestisjefylte operafestivalen våren 2019. Det gjør han ikke bare med lett hjerte, men, som han sier: – Ansettelsen i Glyndebourne er antakelig den eneste jobben som kunne fått meg til å vurdere å forlate GöteborgsOperan.


dirigenten Omer Meir Wellber blir musikksjef ved operahuset Fondazione Teatro Massimo i Palermo fra 2020? For tiden dirigerer han Verdis Siciliansk vesper på Bayerns statsopera under Festspillene i München, og før han tiltrer i Palermo skal han ha to år som første gjestedirigent på Semperoper i Dresden.


den 22 år gamle britiske trombonisten Peter Moore er et navn å merke seg? Allerede som 12-åring ble han kåret til BBC Young Musician of the year (2008). Han har nå gitt ut sin debut-CD Life Force med verker av blant andre Fauré, Schumann, Rakhmaninov, Bruch, Brahms og Mahler. 1. november urfremfører han James MacMillans Trombonekonsert i Barbican Hall med London Symphony Orchestra.


komponisten Jocelyn Pook vant filmmusikkprisen i årets BAFTA Awards, som deles ut av British Academy og Film and Television Arts. Pook, kjent for filmmusikken til Eyes Wide Shut, vant med musikken til BBCs TV-film King Charles III. Hun er svært aktuell i London for tiden: Hysteria : Sangsyklus for sanger og psykiater urfremføres i Hoxton Hall i juli. I september blir Memorial, til dikt av Alice Oswald, satt opp på Barbican Theatre. Andre kommende fremførelser er Adam, et stykke basert på livet til den egyptiske transpersonen Adam Kashmiry som verket er skrevet for, og balletten Dust, en del av Lest We Forget, som får nypremiere på Sadler’s Wells.


Gianluca Marciano skal dirigere Verdis Maskeballet på Grange Park Opera fra 9. juni til 5. juli? Grange Park Opera holder til i et skogsområde i West Horsley, Surrey. Her settes det hver sommer opp operaer og musikaler. Marciano er en årviss gjest og i fjor innviet han Grange Parks nye operahus, The Theatre in the Woods.


Lebrecht Photo Library er blitt inkludert i billedtjenesten Bridgeman Images? Lebrecht-samlingen består av 400.000 bilder og er kjent som den største samlingen av fotos av alle typer musikk: klassisk, jazz, opera, rock, musikkinstrumenter, notasjon, Broadwaymusikaler, dans og ballett. Den inneholder også et omfattende arkiv om litteratur og historiske personligheter.


en opera om Karl Marx er på trappene? Den britiske komponisten Jonathan Dove får fremført Marx in London på Theater Bonn i desember i år. Operaen er bestilt i anledning 200-årsdagen for filosofens fødsel, og baserer seg til dels på skuespillet Young Marx av Richard Bean og Clive Coleman. Dove er fra før kjent for operaen Flight, en av de mest fremførte samtidsoperaene de siste tiårene.


Antonio Mendez er utnevnt til sjefdirigent for Tenerife Symfoniorkester fra høsten av? Du visste kanskje ikke en gang at det som for nordmenn flest er en ferieøy, hadde et symfoniorkester og et utmerket konserthus? Kanskje en idé å benytte anledningen til et orkesterbesøk på neste feriereise? Da kan det være interessant å vite at Mendez i inneværende sesong har dirigert blant andre: Wiener Symphoniker, Tsjaikovskij Symfoniokrester i Moskva og vært på turné med Weimar Staatskapelle.


cellisten Jan Vogler og fiolinisten Mira Wang har spilt inn dobbeltkonsertene til Johannes Brahms, Wolfgang Rihm og John Harbison med Royal Scottish Orchestra og dirigenten Peter Oundjian? CDen ble sluppet 11. mai. Ekteparet Vogler/Wang har tidligere urfremført konsertene av de to nålevende komponistene på platen, og sier: «Rihms virtuose, ensatsige dobbeltkonsert og Harbisons poetiske og symfoniske verk omrammer Brahms’ dobbeltkonsert på denne CD-en. For oss føles det som at ringen er sluttet; fra idé gjennom skapelsesprosess og urfremførelser til denne platen.»


at Mozart skrev syngespillet Thamos, König in Ägypten? En gang på 1770-tallet skrev han scenemusikk til et teaterstykke med den tittelen, av Tobias Philipp, og ga det et operaaktig tilsnitt. Den fremføres under Mozart Maximum Festival i Paris 25.-26. juni av Laurence Equilbey og Insula Orchestra.


John Nelsons innspilling av Hector Berlioz’ Les Troyens vant førstepris både i BBC Music Magazine Awards 2018 og under International Opera Awards? Praktinnspillingen med sangere som Joyce DiDonato, Michael Spyres og Marie-Nicole Lemieux, ble gjort som konsertopptak i Strasbourg i april 2017. Nelson har en lang historie med verket: Han har dirigert operaen gjennom 40 år, første gang var ved sin New York-debut i 1973.


Stavanger Kammermusikkfestival søker kammertjenere? Som kammertjener får du muligheten til å oppleve det indre livet i kammermusikkfestivalen, bli kjent med andre frivillige som brenner for festivalen, og du kan få anledning til å treffe noen av musikerne. Du blir en del av den store festivalfamilien, 7. – 12. august.


Pål Eides CD Grey Clouds, med verker av Lizst, Ravel, Debussy og Stravinsky, som vi omtalte i mai i fjor, er blitt en internasjonal suksess? Etter presentasjon i femten store klassiske kanaler fremhever kritikerne hans kraftfulle, insiktsfulle og poetiske spill, og lurer på hvorfor de ikke har hørt ham før.


den spanske fiolinisten Francisco Fullana i dag slipper sin debut-CD, Through the Lens of Time? Der samler han fire ulike moderne syn på barokk tradisjon ved å be både komponister og utøvere om å utforske epokens mestre og plassere dem i sine egne liv. På platen finner man både Max Richters The Four Seasons Recomposed og Isang Yuns Königliches Thema . Andre medvirkende på platen er City of Birmingham Symphony Orchestra dirigert av Carlos Izcaray, og pianisten David Fung.


Semperoper i Dresden har utnevnt Omer Meir Wellber til 1. gjestedirigent fra sesongen 2018-19? Wellber dirigerte sin første forestilling i Dresden i 2010 og har siden ledet en rekke forestillinger der. Det går i det hele tatt bra for operadirigenten: I 2018 gjør han seg også gjeldende på Glyndebourne Festival, der skal han dirigere Madama Butterfly, regissert av vår egen operasjef Annilese Miskimmon, og ha sin Metropolitan-debut med Carmen.


Hong Kong International Festival arrangeres fra 23. februar til 24. mars? Programmet er som alltid rikholdig og rommer også et spesielt innslag under mottoet Sounds of Impressionism from France and China. Fem franske og kinesiske mesterpianister spiller verk inspirert av impresjonismen, og det er også laget en dokumentar over deres arbeid.


Tore Erik Mohn blir Kammerkoret NOVAs nye dirigent etter Yuval Weinberg? Mohn er utdannet kordirigent fra Norges musikkhøgskole, og har blant annet dirigert Oslo Filharmoniske kor, Midtnorsk solistensemble, Majorstua kammerkor og Sølvguttene. Han er domorganist i Fredrikstad domkirke og underviser i korledelse ved Norges musikkhøgskole.


at byen Bonn hvert år utnevner en lydkunstner til city sound artist bonn? I 2018 falt valget på den japanske kunstneren Akio Suzuki, som skal fylle byen med sin installasjon bonn hoeren. Bak den årlige utnevnelsen står Beethoven Stiftung for kunst og kultur i byen Bonn, Beethovens fødeby. Suzuki er allerede kjent i byen for sine installasjoner som han har vist der siden 2014.


dirigent og kunstnerisk leder for Pittsburgh Symphony Orchestra, Manfred Honeck, er tildelt International Classical Music Award 2018 “Artist of the Year“? Tildelingen ble kjent 18. januar. På våre breddegrader er han kanskje mest kjent som musikksjef i Den Norske Opera fra 1997-98 og som sjefdirigent for Sveriges Radios Symfoniorkester i perioden 2000-2006.


Sunniva Steine blir ny administrativ leder ved Dansens Hus? Hun kommer fra stillingen som daglig leder for Jo Strømgren Kompani. – Dansens Hus er et svært vitalt hus, med en spenstig kunstnerisk profil og profesjonell drift. Jeg gleder meg stort til å få være med å utvikle Dansens Hus i samspill med ny kunstnerisk leder og resten av den engasjerte staben på huset, sier Steine, som tiltrer stillingen 1.april.


den persisk-østerrikske cellisten Kian Soltani mottar Credit Suisse Young Artist Award for 2018? Her i landet er han mest kjent som en av de tre første unge musikerne i mentorprogrammet Crescendo.


finske Klaus Mäkelä er utnevnt til første gjestedirigent i Sveriges Radiosyfoniorkester fra sesongstart 2018? Han dirigerte orkesteret først gang i september i år, og de fant tydeligvis tonen. 21 år gammel er Mäkelä den yngste dirigenten som har fått en treårig kontrakt med orkesteret. Nok en finsk toppdirigent er på vei opp og frem.


komponisten og slagverkeren Steward Copeland har tegnet kontrakt med Polyarts management? Den tidligere trommeslageren og grunnleggeren av bandet The Police er kjent for sitt arbeid med klassisk orkestermusikk – spesielt til film, video og dataspill. Han var den første som ble tildelt Hollywood filmfestivals Outstanding Music in Film Visionary Award, og han har mottatt flere Grammy-priser.


etter flere år med streaming og nedlasting av musikk, øker nå salget av vinylplater – også for klassisk musikk? 180 grams vinylplater kommer nå i stadig bredere utvalg og flere av de klassiske plateselskapene har presset nye opplag av prestisjefylte innspillinger. Så nå er det bare å hente frem den gode, gamle platespilleren fra loft og kjeller.


at den britiske saksofonisten Jess Gillam har inngått kontrakt med Harrison Parrott og Polyarts? Hun gjorde seg sterkt gjeldende da hun i fjor, 17 år gammel, vant treblåserfinalen i BBC Young Musician of the Year og gikk videre til finalen i London. Hun omtales som et stort kreativt talent som utøver, formidler og komponist, noe som gjør henne til den første kunstneren de to selskapene går sammen om å representere.


Gianluca Marcianò er utnevnt til ny sjefdirigent i Serbias eldste profesjonelle teater, National Theatre of Novi Sad? Han tiltrer i 2018 og har planene klare, med jubileene til både Rossini og Gounod. Det får vi neppe særlig glede av på våre breddegrader, men kanskje vi vil få oppleve ham og hans operahus når Novi Sad i 2021 blir Europeisk Kulturby?


den svenske ballettdanseren Madeleine Onne er utnevnt til ny kunstnerisk leder for Finlands nasjonalballett? Hun er nå sjef for ballettakademiet i Houston, Texas, og har en femten år lang karriere som danser i Kungliga Baletten i Stockholm og Hong Kong Ballet. Onne tiltrer i Helsingfors 1. august 2018.


den kinesiske komponisten Unsuk Chin er tildelt Wihuri Sibelius Prize 2017? Prisseremonien fant sted i Finlandia Hall i Helsingfors 9. oktober, der Chins verk SnagS&Snarls ble fremført. Wihuri Foundation of International Prizes opprettet prisen i 1953 og første prisvinner var – Jean Sibelius.


Midori starter denne konsertsesongen med utgivelse av sin audiovisuelle innspilling av Bachs sonater og partitaer? Innspillingen er gjort på slottet i Köthen, der Bach skrev stykkene mellom 1717 og 1723. På videoen/Blue-ray’en forteller også Midori om sitt forhold til dette repertoaret. Eksempler på opptaket kan du se her.


den tyske cellisten Jan Vogler har sin London-debut med orkester i Benjamin Brittens Symfoni for cello og orkester 27. september? Det skjer i Royal Festival Hall der han spiller med London Philharmonic Orchestra og dets stjernedirigent Vladimir Jurowski. Vogler er en av vår tids ledende cellister og har hatt en stor internasjonal karriere de siste 20 årene. Kanskje litt overraskende at dette er første solistopptreden med et Londonorkester?


den spanske dirigenten Antonio Méndez har inngått kontrakt med HarrisonParrott? Etter å ha gjort stor suksess under Malko Competition i 2012, har Méndez dirigert orkestre som Wiener Symfoniker, Bayerische Rundfunk, Tonhalle, Mahler Chamber Orchestra og Staatskapelle Dresden for å nevne noen. Siden har også har besøkt Danmarks Radio og Helsinki Philharmonic, kanskje vi også snart får æren av hans besøk?


årets Luzern-festival hadde totalt 78.600 konsertgjengere? Det hadde vært plass til nesten 8000 tusen til, for ifølge en pressemelding fra festivalen utgjorde dette besøket 91 prosent av kapasiteten. Men festivalen er tydeligvis fornøyd, for de har forlenget kunstnerisk direktør Michael Haeflingers kontrakt ut 2025.


pianisten Jonathan Plowright og dirigenten Lukasz Borowicz har utgitt en CD med polske romantiske klaverkonserter? På platemerket Warner Classics fremfører de konserter av Paderewski og Stojokowski med det polske orkesteret Sinfonia Iuventus. Mer informasjon finner du her.


du kan følge konserten med Manfred Honeck og Pittsburgh Symfoniorkeser på Luzern-festival i morgen 6. september kl. 21:00 på Facebook? De fremfører blant annet Tsjaikovskijs Symfoni nr. 6 Pathétique.


den unge amerikanske dirigenten Case Scaglione er utnevnt til ny sjefdirigent for Württembergisches Kammerorchester Heilbronn fra 2018-sesongen? Scaglione har hatt en raskt stigende karriere siden han debuterte som assistentdirigent i New York Philharmonic Orchestra i 2011. På våre kanter har han dirigert Kristiansand Symfoniorkester to ganger de siste årene.


at skuespilleren Bill Murray og cellisten Jan Vogler reiser rundt med programmet New Worlds, med en blanding av litteratur og musikk? Nå har de spilt inn plate med tekster og musikk av Twain, Hemingway, Whitman, Cooper, Bernstein, Bach, Piazzolla, Mancini, Gershwin og Foster. Platen slippes i slutten av september, men er man i Hamburg 8. september presenteres programmet i Elbphilharmonie.


den italienske dirigenten Gianluca Marcianò lanserer sin egen festival for musikk og poesi i hjembyen Lerici, Liguria nordøst i Italia, fra 25. august til 8. september? Festivalen med navnet Suoni dal Golfo er inspirert av havet og poetene som har følt seg tiltrukket av denne perlen av en kystlinje. Arenaer blir blant andre Villa Shelley og et platå med utsikt over havet. Det nystartede Orchestra Excellence for unge musikktalenter fra hele kloden vil være festivalens residensorkester.


den finske komponisten Lotta Wennakoski har oppnådd en sjelden ære: Hennes bestillingsverk fra BBC, med tittelen Flounce, blir urfremført på den berømte Last Night of the Proms 9. september i Royal Albert Hall av BBC Symphony Orchestra dirigert av Sakari Oramo.


norske Gunnar Strømsholm i slutten av juni hvert år arrangerer festivalen Casa dei Mezzo Summer Concert i feriebyen Makrigialos på Kreta? I år var mezzosopranen Hege Høiseter og blokkfløytisten Ingeborg Christiansen gjester sammen med Armoniosa Baroque Ensemble fra Italia.


at Pittsburgh Symphony Orchestra og dirigent Manfred Honeck, kommer på turné til Europa i perioden 28. august til 8. september? Her besøker de Rheingau Musik Festival, Salzburg Festival, Grafenegg Festival, BBC Proms, Lucerne Festival og Enescu Festival. Med seg har de solistene Anne Sophie Mutter og Rainer Honeck på fiolin og barytonen Matthias Goerne.


kammerorkesteret Avanti!s festival Summer Sounds fremfører komponisten Ville Raasakkas verk Hypermarket and hypercommodity for handelsvarer, klaver og kammerorkester? Vil du vite mer om hva komponisten tenker om dette og sin estetikk, bør du lese Finnish Music Quarterly!


fiolinisten Midori tiltrer som lærer på Curtis Institute of Music i 2018? Curtis er den utdanningsinstitusjonen i USA det er aller vanskeligst å komme inn på – uansett fag, og har en lang historie med meritterte lærere. For studentene er den også attraktiv fordi noen av verdens fremste solister og dirigenter pleier å gi mesterklasser der når de besøker Philadelphia Symphony Orchestra.


Kent Nagano planlegger en historisk informert oppførelse av Wagners Nibelungen-ring? I samarbeid med forskere ved musikkhøyskolen Köln, tar han og Concerto Köln for seg Wagners tetralogi for å stimulere til historisk informerte oppførelser av musikkteaterverk fra 1800-tallet. En reaksjon på tysk regiteater?


… den finske komponisten Sebstian Hillis verk Reachings for orchestra (2014) ble kåret til beste verk i kategorien «unge komponister» i det 64. International Rostrum of Composers. Kåringen ble foretatt av en delegasjon musikkprodusenter fra 29 nasjonale kringkastingsselskap fra hele verden.


Calixto Bieitos premiere på Puccinis Tosca på Den Norske Opera & Ballett søndag 11. juni, ble møtt med både ovasjoner og buing? Tirsdag 20. juni kl 19.30 kan du bedømme den selv, hjemme i sofaen. Da sendes den direkte på The Opera Platform. Hvis du ønsker litt fellesskap om opplevelsen, blir operaen samtidig vist gratis på storskjerm på Operataket i Oslo.


plateselskapet King’s College, Cambridge utgir en CD med cellisten Guy Johnson? Den markerer 300-jubileet til hans Tecchler cello, som han har hatt å de siste ti årene. Siden celloen kom fra Roma feiret han jubileet med å gjøre innspillingen der med Respighis Adagio con variazioni – etter først å ha brukt den på en innspilling av norske Ola Gjeilos O Magnum Mysterium med Choir of King’s College.


førsteprisvinner i årets Queen Elizabeth Cello Competition er Victor Julien-Laferrière? Andre- og tredjepris gikk til henholdsvis Yuya Okamoto og Santiago Cañon-Valencia. De tre blir å høre på avslutningskonserten i Brussel 15. juni. Alle konkurransens deltakere kan man bli kjent med her.


den finsk/nederlandske cellisten Jonathan Roozeman har signert kontrakt med HarrisonParrott? Roozeman har allerede opparbeidet seg en betydelig karriere som solist med Det finske radioorkesteret, orkesteret ved Mariinsky-teateret, St. Petersburg Filharmoniske Orkester, Tokyo New City ORchestra og dirigenter som Valery Gergiev, Sakari Oramo and Osmo Vänskä. I sommer blir han blant annet å høre på White Night i St. Petersburg og Schleswig-Holstein-festivalen.


det kanadiske ARC Ensemble (Artists of The Royal Conservatory) har spesialisert seg på å fremføre musikk som er gått tapt pga politisk undertrykkelse? 2. juni slapp de en CD med musikk av den polsk-franske komponisten Szymon Laks (1901-1983), verk som aldri har vært spilt inn før.