Til innholdet

SIGNALER FRA KULTURMINISTEREN

Publisert: 19.06.2020Kulturminister Abid Raja var til stede på operaen Sommerkonsert, i sin mest rutete jakke og med ektefellen Nadia Ansar på korrekt foreskreven avstand.


TEKST OLA NORDAL
FOTO KULTURDEPARTEMENTET


Etter konsertslutt rakk vi å slå av et par ord, fortsatt litt svette etter konsertens majestetiske finale – full utblåsning med Puccinis Va Tosca!, naturligvis med Audun Iversen som Scarpia.

– Det å komme tilbake her nå, etter at det har vært stengt i tre måneder, det er jo virkelig så blodet strømmer fortere, utbryter Raja – tydelig fornøyd.

Helt trygt nå
– Nå kan vi kjenne på litt normalitet igjen. Og folk må oppsøke disse arenaene i trygghet, og vite at dette er helt trygt nå. Det har myndighetene og helsemyndighetene gitt åpning for. Det er jo klart, bare 200 i en sånn sal, det er jo veldig få, men responsen her i dag var det ikke noe å si på. Jeg tror de som sto på scenen også følte varmen, sier Raja.

– Har du noe å si til de musikerne som går rundt og er bekymret? I denne delen av kulturlivet er det jo mange som er avhengig av flere små inntektsstrømmer, mange har fått avlyst oppdrag og har det vanskelig.

– Det skjønner jeg. Helst skulle vi jo aldri ha stengt ned Norge, men koronaen har jo ingen planlagt og ingen ønsket.

Nye pakker kommer
– Vi har stilt opp med forskjellige pakker. I mitt departement er det lagt på 3,8 milliarder kroner. Og så har vi ekstrasatsingen som skal vedtas av Stortinget nå i juni, hvor vi har lagt to nye pakker på bordet. Den ene er hundre millioner til skapende og utøvende kunstnere. Dette vil også komme en del frilansere på området til gode. Og så er jeg glad for at vi har en pakke på 200 millioner som kommer scenekunstinstitusjonene til gode.

– Jeg har hørt fra flere er at de blant annet kommer til å benytte disse midlene til å engasjere en del frilansere og selvstendig næringsdrivende, sier kulturminister Raja med et nikk til Operaens administrerende direktør Geir Bergkastet som står ved siden av oss.

– Geir fortalte at de også har hatt noen frilansere her i kveld. Det trenger vi, for det er veldig mange som er der ute som ikke kommer inn under gode nok ordninger.

– Nå har jo stortinget sommerferie, men vi kommer til å følge situasjonen nøye. Hvis det er behov for ytterligere midler så skal vi være pådrivere for å få det på plass også, forsikrer Raja.

Raja: Glad i ballett, mer å lære om opera
Før du må løpe videre: har du noe forhold til klassisk musikk og opera fra før?

– Vi har vært her mange ganger, både kona og jeg. Du kan jo si at vi har hatt veldig sterk kjærlighet til ballett. Og så har jeg vært ærlig på at vi har mer å gå på når det gjelder opera.

Men det var jo et bra steg på veien i dag, da.

– Ja dette var faenmeg helt vilt, roper kulturministeren før han forsvinner i sin svarte regjeringsbil.