NORSKE SEPTEMBERFESTIVALER 2019
Vi følger opp våre festivaloversikt med det som skjer i september. Det norske festivalåret blir stadig mer omfattende. Og vi er som alltid takknemlig for tips om festivaler vi ikke har fått med oss.
Gloppen Musikkfest
Sogn og Fjordane, 2.-8. september
Tittelen på årets festival er KRINGLA HEIMSINS – det norrøne begrepet for jordens omkrets. I store sirkler tar festivalen turen rundt på kloden og henter verden til Gloppen. Reisen kan foregå på ulike plan; rundt i verden, året rundt gjennom skiftende årstider, og det åpnes også for en reise innover i en selv. Det blir konserter i Fjaler og Jølster, før musikerne samles i Gloppen med konserter Nordfjord Folkemuseum, Trivselshagen, blant bilene på Frydenbø, i bedehuset på Breim og Lauget, før avslutningen i Vereide kyrkje. Repertoaret er hentet fra store deler av verden, eller som festivalen selv uttrykker det: «I vår versjon av KRINGLA HEIMSINS er det rom for klassisk musikk frå alle kontinent, tango og poesi. Bli med på ferda!»
Fullt program finner du her.
Larvik Barokk
Lavik, 6.-9. september
Larvik Barokk har siden 2015 etablert seg som en av regionens fremste festivaler og en nasjonal festival for barokk kunst i flere sjangre. Årets tema er italiensk kunst, og programmet omfatter orkester-, kor- og kirkemusikk, ballett og utstilling. Åpningsgallaen i Herregården byr på Scarlattis miniatyr-operaballett Orfeus og Evrydike med dansere fra Nasjonalballetten UNG og elever fra Studio Nille. Musikken fremføres av blant andre Ensemble Paulus Barokk, sopranen Beate Mordal, og den amerikanske fiolinisten Elicia Silverstein. Når Vivaldis De fire årstider står på programmet i Larvik Kirke presenteres også samtidskunstutstillingen Kunst i kirken. På samme sted fremfører solister fra Oslo Domkor Monteverdis Missa Veneziana a 4 voci under søndagsgudstjenesten. Festivalavslutningen står Barokksolistene for med sine Alehouse Sessions i møte med folkemusiker Ragnhild Furebotten.
Fullt program finner du her.
Ultima – Oslo Contemporary Music Festival
Oslo 12.-21. september
Med årets tema Traditions under Pressure ønsker Ultima å inkludere forskjellige musikkulturer i Norge i den moderne musikkens mangfold ved å knytte sammen fortid og fremtid, nostalgi og fremskritt, folklore og science fiction. Et eksempel på det er KORKs konsert, der Thomas Adès’ Three Studies from Couperin spilles sammen med Lars Petter Hagens hardingfelekonsert To Zeitblom, Isang Yuns Symfoni nr. 3 og Mathilde Groos Viddals Arrangement for Langeleiker og orkester. Åpningskonserten byr på Lasse Thoresens helaftens multimediaverk Lyden av Arktis, inspirert av komponistens opphold i Finnmark og Svalbard. Nevnes bør også Olivier Messiaens Catalogue d’Oiseaux, som spilles i sin helhet av pianisten Pierre-Laurent Aimard i løpet av tre konserter på en dag. Ensemblet POING markerer 20-årsjubileum. Det blir danse med Carte Blanche og Kunsthøgskolen i Oslo, og den irske performancekunstneren Jennifer Walshe og den britiske filosofen Timothy Morton fremfører sitt verk TIME TIME TIME.
Fullt program finner du her.
Oslo Operafestival
Oslo 13.-25. september
Oslo Operafestival åpner med en gratiskonsert på plassen utenfor Oslo konserthus i forbindelse med Kulturnatt. Her kan publikum oppleve en mini operakonsert med tenoren Kristian Krokslett, sopranen Gjøril Songvoll og pianisten Dorina Komani. Årets hovedforestilling blir Mozarts Così fan tutte med følgende solister: Nora Oleanne Sårheim, Désirée Baraula, Kari Kleiven, Håkon Kornstad, Dagfinn Andersen og Magnus Dorholt Kjeldal. Regissør er Lars Harald Maagerø. Resten av programmet er foreløpig ikke offisielt, men følg med på festivalens hjemmeside hos Opera til folket
Musikk i Sentrum
Tønsberg 20.- 22. september
Musikk i Sentrum, i hjertet av Tønsberg, arrangeres for andre gang i år. Her presenteres ti konserter innen sjangerne klassisk musikk, folk og jazz på diverse scener rundt om i byen, blant annet middelalderkirken på Sem, Tønsberg Domkirke og hovedgårdene Jarlsberg og Teie. Ideen til Musikk i sentrum kom etter nedleggelsen av Vestfoldfestspillene, i et ønske om å opprettholde et rikt og profesjonelt musikktilbud til Tønsbergs innbyggere. Flere av byens etablerte konsertarrangører samarbeider om festivalen. Musikerne på årets festival er Engegårdkvartetten, Nils Økland med band, pianisten Christian Grøvlen, Marinemusikkens blåsekvintett, den britiske fiolinisten Gina McCormack, improvisasjonsgruppen SPUNK samt profesjonelle og unge musikere fra Vestfold.
Fullt program finner du her.
Vertavofestivalen
Modum, Øvre og Nedre Eiker, 20.-22. september
Vertavofestivalen har – som vanlig følgende undertittel: 30 km klassisk. Det understreker festivalens reiserute, som omfatter Eikerkommunene og Modum. Festivalen har ikke ambisjoner om å bli den største i landet, men å forbli en intim, personlig musikkfest hvor publikum føler nærhet til musikken og utøverne. Til gjengjeld er målet alltid et skyhøyt nivå som bringer internasjonalt musikkliv til eget lokalområde. Til dette henter de inn musikere som pianisten Håvard Gimse, sopranen Beate Mordal, ensemblene Ssens trio (Sølve Sigerland, Henninge Landås og Ellen Flesjø), celloklassen på Norges musikkhøgskole som byr på programmet Bach in Business, cello and chill, der publikum inviteres til å ligge på gulvet, samt jazzensemblene Christopher Quartet og Brazz Brothers. Av annet kan nevnes sviskekonsert i Tabor kapell, tur- og vaffelkonsert til Sundhaugen og familiekonserten Mamma Mø og Oksen Ferdinand.
Fullt program finner du her.
Trondheim Kammermusikkfest
Trondheim, 23.-29. september
Trondheim kammermusikkfest har utviklet seg til en innovativ festival som vekker internasjonal interesse. En grunn kan være en ambisiøs tradisjon med nålevende internasjonale festivalkomponister på hver festival, med navn som Luciano Berio og Sofia Gubaidulina. I år er det Lasse Thoresen som står for tur. Han presenteres blant annet med urfremførelse av verket Skyggers drøm med TrondheimSolistene, Broderfolkskonsert for hardingfele, nyckelharpe og orkester, og egen komposisjonsaften. Av programmet for øvrig kan nevnes kammeroperaen Krenket – Vern barnet! av Trygve Brøske, Grieg Trio, en Brahms-Crumb-Schumann-konsert med størrelser som Quatuor Modigliani, cellisten Tanja Tetzlaff og pianistene Thomas Hoppe og Lambert Orkis. Sistnevnte stiller også som juryleder i festivalens kjente kammermusikkonkurranse TICC. Og det blir opptil flere hjemme-hos-konserter rundt om i byen.
Fullt program finner du her.
Bergen Kirkeautunnale
Bergen 25.-29. september
Årets Kirkeautunnale fokuserer på Koralen som kirkemusikalsk fenomen. Opprinnelig var «koral» navnet på liturgien i den katolske kirke, sunget av et kor eller et kantori. Under Reformasjonen ble menighetene mer delaktige, og ordet «koral» fant veien til forsamlingens sanger og salmer. Norges eldste koralbok kommer i år til Kirkeautunnalen på eksklusivt besøk fra Nasjonalbiblioteket i Oslo. Eller kanskje kommer den hjem; den var sannsynligvis i bruk i Nykirken i Bergen på 16-1760-tallet. Det er i denne gamle, men samtidig høyst levende tradisjonen, årets program er blitt til. Bergen Domkor feirer sitt ti-årsjubileum med koralbaserte verker med Edvard Grieg Kor dirigert av Sir Stephen Cleobury. Av andre medvirkende kan nevnes Oslo-gruppene JSB-Ensemble, NyNorsk Messingkvintett og Pinquins slagverktrio, Gabriel Fliflet, Berit Opheim, Jorunn Marie Kvernberg, barne/ungdomskoret Kiili fra Estland og Sankta Sunniva Kammerkor.
Fullt program finner du her.