Til innholdet

HEMSINGFESTIVALEN 2020

Publisert: 19.09.2019



Når sommerfestivalsesongen ebber ut er det tid for minne om at det også skjer ting til neste år. Hemsingfestivalen hadde sitt programslipp 17. september, og fortsetter satsingen i det som for mange er vinterferietid – neste år 19.-23. februar – der musikk kombineres med ski-, natur- og lokale matopplevelser.

2020 er det store Beethoven-året, med 250-årsfeiring av komponistens fødsel. I hans ånd er årets tema «fridom og forvandling». Komponisten dukker opp første gang på programmet på festivalens 3. dag med konserten Sovjetisk idealisme og Beethovensk fridom i Aurdal fjellkirke, med en serie fiolin – og celloduetter av komponisten Glière, samt et av kammermusikkens høydepunkter, Beethovens kvartett nr. 1 i F-dur op. 59 (Razumovsky-kvartettene). Samme kveld spilles han sammen med Mozart og Brahms på en konsert i Aurdal kirke. Dagen etter får barna egen Beethovenfeiring ved Frikas-smia i form av skirennet Beethoven på ski og fremføring av Eventyret om Beethoven, ved Liv Bernhoft Osa, Arve Tellefsen og Valdresstrykerne. Senere på dagen holder pianisten Tor Espen Aspaas konsertforedraget Beethovens 32 klaversonater på 64 minutter.

«Coverlåter»
Blant årets gjester er den britisk-koreanske pianisten Hyung-Ki Joo. Han holder en egen konsert i Aurdal kirke, der han spiller «coverlåter», nærmere bestemt egne versjoner av Debussy og Grieg. En mer tradisjonell tolkning må vi gå ut fra at det blir når han også er solist i Sjostakovitsj’ Klaverkonsert nr.1 med TrondheimSolistene, sammen med trompetist Brynjar Kolbergsrud. TrondheimSolistene stiller også med programmet Orkester i fjellet i Aurdal Fjellkirke.

En annen konsert fjellkirken er Med Béla Bartók i fjellheimen. Bartók tok opp arven etter Beethoven ved å komponere en serie på seks strykekvartetter. Her spilles den 4. som bød på helt nye klanger i sin tid – og kan utfordre også i dag. Det blir også barokkmusikk å høre i fjellheimen.

«Homecoming»
Eldbjørg Hemsing slipper sin nye CD Homecoming på festivalen, og denne «Hjemkomsten» forklarer hun på følgende måte:

– Jeg har lenge ønsket å spille inn Griegs sonater for fiolin og klaver og er så glad for å ha fått med meg superpianisten Simon Trpceski på dette. Det er også et spor på platen med et arrangement jeg har gjort av en melodi min tipp-topp-oldefar sang, som Lindeman skrev ned og Edvard Grieg brukte som tema og inspirasjon til sin Ballade op. 24. Etter innspillingen av Borgströms fiolinkonsert, føltes Griegs sonater som et naturlig steg.

Også andre musikkformer finner sin plass i løpet av festivalen, med folkemusikerne Marit Karlberg og Frank Rolland, samt teater-stand-up-opera-forestillingen Testosteron med ensemblet TRAKTOR og sangeren Frank Havrøy.

Øvrige musikere på årets festival er fiolinistene Ragnhild Hemsing og Guro Kleven Hagen, bratsjistene Lilli Maijala (Finland) og Dana Zemtsov (Mexico), cellistene Andreas Brantelid (Danmark) og Dorran Alibaud (Frankrike), trompetisten Jonas Haltia, den tyske barytonen Johannes Kammler, samt Valdres Kammerkor og den franske strykekvartetten Quatuor Arod. Samtlige stiller på avslutningskonserten søndag 23. februar.

Foredrag om Griegs politiske engasjement
Et foredrag å merke seg er Fridom – det er kampen for fridom, på
Frydenlund skysstasjon i Aurdal, der Erling Dahl jr. beretter om Edvard Griegs engasjement i samfunnsdebatt hjemme og ute – politikk, religiøse spørsmål og språksaken.

– Vi ønsker å lage en helhetlig opplevelse for publikum, og for oss er det naturlig å kombinere kultur og natur i vakre omgivelser i Valdres. Vi legger dermed til rette for folk som vil være aktive i naturen, og synes jo det er unikt å tilby publikum, og artistene forøvrig, å gå på skitur i fjellheimen i vakkert februarlys, og så rett inn til en konsert i en liten fjellkirke og oppleve musikere man ellers kan reise til Berlin eller New York for å høre. På festivalen vår, som er for intime møter med stor musikk, kommer man tett på musikerne. Det gir en annen type musikkopplevelse, både for musikere og publikum. Ski-, natur- og matopplevelser er en integrert del av festivalen.

Til konsertene i Aurdal Fjellkirke kan man delta på guidet skitur eller hundekjøring på Aurdalsåsen. En spesiell konsertserie må sies å være Rakfisk Forte Fortissimo på Noraker Gård, den første med «en smak av fortid» hvilket vil si Tsjaikovskij og Mahler, den andre byr på «fersk og fermentert»; «et varmt møte med komponister som svarer til Schumanns skildring av universell kunst». Det blir også musikalske matmøter både på Nythun og på flere av konsertene.

Konsert i Audal Kirke. Foto Nikolaj Lund.

Toppfoto: Til konsertene i Aurdal Fjellkirke kan man delta på guidet skitur eller hundekjøring. Foto: Nikolaj Lund.