OSLO EARLY STARTER I DAG
Oslo Early starter i dag sin fjerde festival. Der fokuserer de på dans – «barokk og folkedans i skjønn forening», som de uttrykker det. Slektskapet mellom dans og musikk på tvers av tradisjoner står i år i sentrum for festivalen ved tre konserter. Åpningskonserten i Jakob kirke går til kjernen av temaet, med en reise i fransk barokkmusikk fra Solkongens hoff i møte med norsk folkemusikk og valdresspringar, der en barokkdanser og en folkedanser møtes og utveksler stil og form. Det samme gjør barokkfiolinist og konsertmester Kati Debretzeni og hardingfelespiller Ragnhild Hemsing foran Barokkanerne.
Oslo Early har også bestilt et verk av Nordic Baroque Dancers og ensemblet Ritratti dell’Amore. Sammen har de skapt en spennende og vakker forestilling med koreografi inspirert av barokkdans, men hvor også det stiliserte danseuttrykket blir abstrahert og tilført nåtidige elementer. Musikk av Rebel og Couperin gjør dette til en mektig forestilling med noen av vår tids spesialister på fransk barokkmusikk
Oslo Early bringer noen av vår tids store tidligmusikere til Oslo. I år vil festivalartistene Kati Debretzeni (barokkfiolin) og Ketil Haugsand (cembalo) gi mesterklasser ved Norges musikkhøgskole, der også barokksopranen Rachel Redmond gir konsert. Haugsand markerer også sitt 50-årsjubileum som tidligmusiker med en konsert i Margaretakyrkan, der han trakterer både cembalo og barokkorgel.
Finsk barokkorkester avslutter festivalen i Margaretakyrkan søndag 27. oktober med en mektig og nyskapende konsertforestilling. Hva har Orfeus og Väinämöinen felles? Orfeus, Apollons sønn, giftet seg med Euridike og forsøkte forgjeves å hente henne i dødsriket, slik Väinämöinen, hovedpersonen i det finske nasjonaleposet Kalevala, forsøkte. I denne konserten vil finske barokkmusikere og folkemusikere sette Orfeus og Väinämöinen opp mot hverandre når finsk folkemusikk møter barokkmusikk fra det tidlige 1600-tallets Italia, av komponister som Monteverdi, Strozzi, Castello, Cima og Frescobaldi.
Årets satsing på barn og unge er også preget av dans: Walter Reiter og danser Elizabeth Svarstad har hatt et kammermusikkprosjekt med unge musikere fra NOR59, der fokus har vært på festivaltemaet dans. I avslutningskonserten spiller de dansesatser fra renessansen og frem til klassisismen som bransle, gaillard, menuett og courante, som ungdommene også har lært seg trinnene til.
For mer info, se her.