Til innholdet

KLASSISKE FESTIVALER JANUAR-FEBRUAR

Publisert: 15.01.2020



Vi starter årets norske klassiske festivaloversikter med januar og februar samlet. Som vanlig ber vi om informasjon om festivaler vi kan ha oversett. Det dukker opp nye hvert år.

Det Norske Solistkor og Grete Pedersen gjester Glogerfestspillene sammen med Ensemble Allegria. Foto Foppe Schut.

Glogerfestspillene
Kongsberg 22.-26.1 2020

Årets første klassiske festival er Glogerfestspillene, som byr på «kontrasfylte opplevelser i vintermørket», hvilket vil si alt fra dansegruppen Dybwigdans og Kongsbergs eget barytontalent Aleksander Løe Myrling til Oslo Strykekvartett, Det Norske Solistkor og Ensemble Allegria. Sentralt i festivalen står Kongsberg kirke med sitt Glogerorgel, men man kan også få opplevelser på huskonserter, i Smeltehytte, Sølvsalen og en rekke andre arenaer.

Fullt program finner du her.


Nidarosdomen og Erkebispegården danner rammen rundt Barokkfest. Foto: Kirken.no

Barokkfest – Early Music Festival
Trondheim 28.1 – 2.2. 2020

Tidligmusikkfestivalen Barokkfest ble opprettet i 2013, gjennomføres i regi av Senter for tidligmusikk, og har utviklet seg til å bli en av Skandinavias store tidligmusikksamlinger. Festivalen ønsker å gi førsteklasses musikkopplevelser i eksepsjonelle, historiske omgivelser. Nidarosdomen og den tilhørende Erkebispegården er blant de stemningsfulle lokalene som danner rammen rundt festivalen. Programmet byr på verdensledende kunstnere og noen av Skandinavias dyktigste tidligmusikere,  og har fokus på opera- og kirkemusikk. SPOR Festival for idéhistorie og oversatt litteratur gjennomføres parallelt med Barokkfest.

Fullt program for begge festivalene finner du her.


Tora Augestad stiller med tysk kabaretprogram på Ilios. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen, Berlinkontoret.no

Ilios
Harstad 30.1-2.2 2020

Samtidsmusikkfestivalen Ilios stiller i år med det de kaller en «Supersamisk åpning», når Niko Valkeapää og Ingá-Máret Gaup-Juuso urfremfører et verk av komponisten Håvard Lund og poeten Rawnda Carita Eira. Festivalen kan også by på musikalsk science-fiction med korps og reggae fra Vittula. Lørdag 1. februar er «tysk dag», med foredrag om nazismens bruk av musikk i Narvik under krigen, Eivind Buenes nytolkninger av Schubert med Oslo Sinfonietta og tysk kabaretmusikk med Tora Augestad.

Fullt program finner du her.


Charlie Siem kommer tilbake til Ålesund Kammermusikkfestival til 10-årsjubileet. Foto: Cliff Lipson

Ålesund Kammermusikkfestival
30.1. – 2.2 2020

Ålesund Kammermusikkfestival feirer i år sitt 10-årsjubileum, og gjør det ved også å markere Beethovens 250-årsjubileum, blant annet med hans store Strykeseptett op. 20 på åpningskonserten, samt lieder og annen kammermusikk utover i festivalen. Fiolinisten Charlie Siem var med på den første festivalen og inviteres tilbake i år som solist i Beethovens Fiolinkonsert. Av andre musikere kan nevnes Bjarte Eike med Alehouse Sessions, sopranen Beate Mordal, klarinettisten Hans Christian Bræin som urfremfører et verk av komponisten Kjell Flem, Ålesund Strykekvartett, og Ketil Bjørnstad i et sjangeroverskridende program med Svante Henryson.

Fullt program finner du her.


Musikerne i Arktisk filharmoni står bak Arctic Music Festival. Foto: Arktisk filharmoni

Arctic Music Festival
Longyearbyen 6.-12. februar 2020

Arctic Music Festival arrangeres i år for tredje gang. Basis for festivalen er musikere fra Arktisk Filharmoni, som suppleres med gjester. I år er åpningsarrangementet, som finner sted på den samiske nasjonaldagen, et samarbeid der Det samiske nasjonalteateret Beaivváš og Arktisk Filharmoni urfremfører stykket Olbmot / Folk. Pianisten Yegor Shevtsov markerer blant annet Beethoven-året, mens Lasse Thoresens bestillingsverk Lyden av Arktis fremføres inne i gruvene av Arktisk Filharmoni. På avslutningskonserten medvirker jazzsaksofonisten og tenoren Håkon Kornstad og mezzosopranen Adrian Angelico med Arktisk Filharmonis sinfonietta.

Fullt program finner du her.


Fiolinisten Miriam Helms Ålien strarter sin egen festival. Foto: Jessye Lee.

Festivalta
Alta 14.-16. februar 2020

FESTIVALTA – Finnmarks nye kammermusikkfestival ser dagens lys i februar. Kunstnerisk leder er fiolinisten Miriam Helms Ålien fra Alta. Hun inviterer til en helg med magiske konsertopplevelser omgitt av nordnorsk vinternatur, – med hovedbase i Nordlyskatedralen. Her satses det friskt med et internasjonalt topplag av musikere: fiolinisten Alexander Sitkovetsky, den franske cellisten Bruno Philippe, den nederlandske bratsjisten Dana Zemtsov og musikk-kameleon og cellist Eckart Runge (fra Artemiskvartetten). I tillegg deltar hjemlige favoritter som bratsjisten Eivind Ringstad, Alta-pianisten Nils Anders Mortensen, og selvfølgelig kunstnerisk leder selv. FESTIVALTA presenterer fem offentlige konserter; fra åpningen Nordlysets klang – fantasi eller virkelighet? til nattkonsert med Bach og showkonserten Fra Händel til Hendrix på lørdagskvelden. I dagene før festivalen får flere av byens eldrehjem musikkbesøk av festivalmusikere, og overraskelsesopptredener i bybildet kan også forekomme.

For mer informasjon se her.


Hemsingfestivalen arrangeres i vinterlige omgivelser av søstrene Ragnhild og Eldbjørg Hemsing. Foto: Cathrine Dokken.

Hemsingfestivalen
Aurdal 19.-23.2 220

Hemsingfestivalen markerer Beethoven-året, med temaet «fridom og forvandling». Komponisten dukker opp første gang på festivalprogrammets 3. dag med konserten Sovjetisk idealisme og Beethovensk fridom i Aurdal fjellkirke og på en konsert i Aurdal kyrkje, mens pianisten Tor Espen Aspaas holder konsertforedraget Beethovens 32 klaversonater på 64 minutter. Barna får egen Beethovenfeiring i og ved Frikas-smia. Blant årets gjester er den britisk-koreanske pianisten Hyung-Ki Joo som blant annet er solist i Sjostakovitsj’ Klaverkonsert nr.1 med TrondheimSolistene, sammen med trompetist Brynjar Kolbergsrud. I fjellkirken spilles også et Bartók-program og Eldbjørg Hemsing slipper sin nye CD Homecoming med Griegs sonater for fiolin og klaver. Blant andre musikere på årets festival kan nevnes Ragnhild Hemsing og Guro Kleven Hagen, cellisten Andreas Brantelid, trompetisten Jonas Haltia, den tyske barytonen Johannes Kammler, Valdres Kammerkor og den franske strykekvartetten Quatuor Arod.

Fullt program finner du her.