Til innholdet

NORSKE FESTIVALER 2017 : 3

Publisert: 08.08.2017



Maren Ørstaviks omtale av norske klassiske musikkfestivaler fra september til oktober er vår siste festivaloversikt for 2017.


AV MAREN ØRSTAVIK


Lindesnes Internasjonale Kammermusikkfestival
Fjellhallen ved Lindesnes Fyr, 1. – 3. september

Lindesnes Internasjonale Kammermusikkfestival er en liten og intim festival som finner sted inni Fjellhallen ved Lindesnes Fyr hvert år i september. Dagny Wenk-Wolff, født og oppvokst på Lindesnes og medlem av kammerorkesteret Camerata Salzburg, har vært kunstnerisk leder siden starten i 2004, og inviterer dyktige og internasjonalt anerkjente musikere med seg til samspill på høyt nivå. Programmet er ofte forankret i kammermusikkens kjernerepertoar, spisset med noen mindre kjente verker. Wenk-Wolf henter med seg en rekke dyktige musikere fra miljøet rundt Salzburg: I år kommer blant andre fiolinistene Harald Aadland, Kana Matsui og Carsten Neumann, bratsjistene Sara Marzadori og Christoph Slenczka, og cellistene Margherita Franceschini og Veit Wenk-Wolff.


Sunnmøre kammermusikkfestival
Sunnmøre, 3. – 9. september

Kammermusikkfestivalen på Sunnmøre har siden oppstarten i 2010 vært styrt av av Wolfgang Plagge og Annar Follesø som kunstneriske ledere. Festivalen satser på kammermusikkopplevelser på høyt nivå, og har et nært samarbeid med både Høgskulen i Volda og kulturskolene i området, for å stimulere unge utøvere og lyttere. Revolusjon og reformasjon er årets temaord, og programmet legger vekt på musikk av kunstnere som ble berørt av den russiske revolusjonen og dens etterspill, som Sjostakovitsj og Prokofjev og dikteren Anna Akhmatova. Beethovens sene kvartetter representerer en annen revolusjon, og peker videre til Wagner, og senere Schönberg, som med hans revolusjonerende tolvtoneteknikk. Blant utøverne er blant andre Nina Gravrok, Henrik Hannisdal, Eriikka Nylund, Miki Aoki, Jonathan Aasgard, samt Follesø og Plagge selv. Festivalen setter dessuten sammen et eget festivalkor, som ledes av Håkon Daniel Nystedt. En viktig del av festivalen er dessuten opplæringsoppdraget, og forelesninger, mesterklasser og verksteder finner sted gjennom uken.


Gloppen musikkfest
Sogn og fjordane, 4. – 10. september

Gloppen musikkfest slår på stortrommen i 2017, og har fått selveste Kringkastingsorkesteret til å spre seg ut over hele Sogn og Fjordane gjennom festivalen. Onsdag 6. september lander KORK-satelitter over hele fjordfylket: blant annet en trombonekvartett i Florø, en harpe-slagverkstrio i Førde, en strykekvartett i Sogndal og en blåsekvintett i Ørsta. Dagen etter samles de til kammerkonsert i Gloppen, før de utvider til sinfoniettaformat, og til slutt i full symfoni lørdag kveld. Det blir urfremføring av et nytt verk av Therese Birkelund Ulvo, sammen med Sjostakovitsj’ Cellokonsert nr. 1 med Audun Sandvik, og med Beethovens femte symfoni til slutt. I tillegg til Den storartede KORK-satsingen blir det mindre konserter, seminarer og arrangementer i hele området gjennom festivalen.


Ultima Oslo Contemporary Music Festival
Oslo, 7. – 16. september

Ultimafestivalen er i ferd med å gjennom et lederskifte, etter at kunstnerisk leder og komponist Lars Petter Hagen annonserte at han gir seg etter årets festival, for å gå over i en stilling som rådgiver for Oslo-Filharmoniens 100-årsmarkering. Det betyr ikke at årets program er halvhjertet. Festivalen åpner på Nationaltheatret, med en konsertversjon av Heiner Goebbels’ Eislermaterial, spilt av Ensemble Modern. Verdensteatret er også tilbake med en ny forestilling på Henie Onstad Kunstsenter, og det blir premiere på Maja S. K. Ratkjes nye verk Revelations (This Early Song) i Kulturkirken Jakob. I samarbeid med Den Norske Opera og Ballett presenteres dessuten Synne Skouens seneste verk: Operaen Ballerina. I tillegg blir det en rekke mer eller mindre eksperimentelle konserter og arrangementer over hele byen – her er det bare å åpne ørene og oppleve noe nytt.


Vertavofestivalen – 30 km klassisk
Modum, Øvre og Nedre Eiker, 21. – 24. september

Vertavo strykekvartett presenterer sin andres festival i Modum og Eiker-kommunene, der de etter eget sigende «starter på toppen av Vikersundbakken og lander med telemarksnedslag i Krokstadelva!» Kvartetten var i femten år kunstneriske ledere av Festspillene på Elverum, der de kunne konsentrere seg om å lage programmer. Med minimal offentlig støtte, holder de sin egen festivalen gående i fire dager, der de selv gjør nær sagt alt; fundraisingskonserter, administrasjon, transport, salg av såkalt «merch» i form av speisalbrygget øl fra en lokal produsent, og – ikke minst – Vertavo-vin fra Napa Valley i California, der de har vært quartet-in-residence i mange år! I år får de besøk av blant andre jazzmusikeren Erlend Skomsvoll, pianisten Marianna Shirynian, fiolinistene Guro Kleven Hagen og Atle Sponberg og sopranen Ann Helen Moen.


Trondheim kammermusikkfestival
Trondheim, 26. september – 1. oktober

Trondheim kammermusikkfestival har de siste årene blitt en av våre viktigste festivaler for internasjonal samtidsmusikk. Tidligere komponister som har gjestet Trondheim er blant andre Sofia Gubaidulina, Steve Reich, George Crumb, og HK Gruber og Bent Sørensen. Årets profil er britiske Sally Beamish, som presenteres med hele 19 verk i løpet av festivalen. Hun har en spesiell knytning til Norge i og med at hun utgis av Norsk Musikforlag, og hun er en av Storbritannias mest fremførte komponister. Et annet kjennetegn ved festivalen er kammermusikkonkurransen TICC. Her har 26 kvartetter fra fire kontinenter kjempet om de ti plassene i finalerundene. Norge er representert med Atem String Quartet. De ni andre kvartettene kommer fra Europa, Asia og USA, og de fleste bærer preg av det globaliserte klassiske musikklivet med besetninger på tvers av både land og kontinenter. Juryen ledes av Chilingirian String Quartets leder, Levon Chilingirian.


Nordic Music Days
London, 28. september – 01. oktober

Den nordiske samarbeidsfestivalen Nordic Music Days har røtter tilbake til 1888, og arrangeres på rundgang av medlemslandenes komponistforeninger på vegne av Nordisk komponistråd. En gang i blant avholdes festivalen også utenfor de nordiske landene – sist i Berlin i 2002, og nå i London. Southbank Centre er åstedet, og på programmet står en rekke praktiske seminarer for utøvende komponister, samt en interessant konsertrekke: Philharmonia Orchestra spiller Anna Thorvaldsdottir (Island) og Daníel Bjarnason, The Riot Ensemble synger Kaija Saariaho (Finland) og Ruben Sverre Gjertsen (Norge), og Distractfold Ensemble spiller Øyvind Torvund (Norge) Christian Winther Christensen (Danmark) og Hanna Hartman (Sverige).


Oslo Early
Oslo, 27. – 29. oktober

Oslo Early så dagens lys i 2016, og gjentar formatet med en tettpakket helg med tidligmusikk til å lyse opp mørke høstdager. Festivalsjef og en av initiativtagerne er Johan Nicolai Mohn, som også leder Barokkanerne. Årets festival åpnes av Norsk Barokkorkester i Aulaen, med musikk av Monteverdi, Marini, Kapsberger og Vivaldi. Blant utøverne resten av helgen finner vi blant andre det anerkjente ensemblet L’Arpeggiata, Ensemble 96, hammerklaverspiller Christina Kobb og barokkstrykerne Kristin og Gottfried von der Goltz.


Legg igjen en kommentar