Til innholdet

– DET VAR MYE SPENNING

Publisert: 28.06.2020



Valdres Sommersymfonini er i full gang, og KMs utsending har snakket med kunstnerisk leder Guro Kleven Hagen om veien fram til festivalåpning.


TEKST: OLA NORDAL

BILDE: GURO KLEVEN HAGEN. Foto: Cathrine Dokken


Åpningskonserten for årets utgave av Valdres Sommersymfoni er nettopp over, og jeg har huket tak i Guro Kleven Hagen som står ved kirkeporten utenfor Ulnes kirke og ønsker publikum vel hjem. Stjernefiolinisten er tydelig på hjemmebane, og alle tiltaler henne konsekvent som Guro der hun overstrømmes med lykkeønskninger. Sommersola kiler oss i øynene, og den 750 år gamle steinkirken ligger så idyllisk til ved Slidrefjorden at selv i sine villeste fantasier ville nok verken Tidemand eller Gude kommet opp med noe vakrere.

– Ååå, jeg er så glad i den kirka!, utbryter Hagen.

– Selvfølgelig kunne man hatt større lokaler, men det er veldig fint å få den intime følelsen. Det er jo noen konserter nå hvor folk sitter så spredt at man ikke får det der samholdet som man trenger. Her kommer man jo så tett på, sier Hagen.

– Jeg regner med det var deilig endelig å kunne spille foran folk igjen.

– JA! Nå har det vært mye sånne digitale ting, og det er jo selvfølgelig mye fint med det. Men man merker jo at man har så lyst til å ha noen å fortelle denne historien til, direkte, sier Hagen.

Nerver
Det er en vanskelig sommer for landets musikkfestivaler. Valdres Sommersymfoni er blant dem som har hatt is i magen, og lynraskt har omstilt seg i takt med gjeldende smittevernråd. Helt siden bestemmelsen om ikke å avlyse ble tatt tidlig i mai, har festivalen fulgt med på helsemyndighetenes pressekonferanser i åndeløs spenning.

– Det som selvfølgelig var utfordrende var at de forandret på reglene hele tiden, og det var det var vanskelig å forholde seg til, forteller Hagen.

Festivalens kursdel, som normalt samler 300 unge talenter til 10 dager med kurs og mesterklasser, er stort sett blitt flyttet over på digitale plattformer. Konserttilbudet ble også redusert.

– Vi ventet jo veldig lenge med å avlyse. Vi tenkte «la oss se om vi får til noe!». Da vi fant ut at det ikke ble mulig med de utenlandske gjestene, ble det sånn «la oss gjøre en litt mindre versjon med dem som vi allerede har booket som er norske».

– Var det mye nerver?

– Det var jo mye usikkerhet, helt fram til i dag egentlig, om det skulle skje noe. Og også om musikerne skulle blir sjuke. Hvis det skjer noe med én av oss, så må jo alt avlyses. Så det var mye spenning rundt det.

– Flere av konsertene blir avholdt to ganger for å kunne få inn nok publikum. Blir det vanskelig å gå på igjen med det samme programmet en gang til?

– Det blir en litt ny erfaring faktisk, men jeg tror det er mange som gleder seg. Vi har jo vært litt ekstra spente. Nå har vi kjørt gjennom, og jeg tenker det blir litt mer avslappet i andre runde.

En fullstendig festivalrapport kommer på tirsdag.

En oppdatert oversikt over de klassiske musikkfestivalene i Norge finnes her.