Til innholdet

EDITH THALLAUG-BENCZY ER DØD

Publisert: 09.06.2020Mezzosopranen Edith Thallaug-Benczy sovnet stille inn søndag 7. juni i Stockholm, 90 år gammel. Med henne er en av de største norske sangkarrierene over. Hun debuterte først som skuespiller ved Studioteateret i Oslo i 1947 og var ansatt ved Nationaltheatret fra 1948 til 1960. I 1959 debuterte hun som sanger, en karriere som fort tok av. Hun var ansatt ved Stora Teatern i Göteborg fra 1960 til 1964 og deretter ved Kungliga Operan i Stockholm frem til 1982. Ved siden av dette turnerte hun i Japan, USA og Europa, blant annet ved La Scala i Milano, Bolsjoj-teateret i Moskva og Glyndebourne Festival i England. I 1976 ble hun den første ikke-svenske sangeren som ble utnevnt til hedersbetegnelsen Hovsångerska i Sverige.

Hennes norske karriere utspant seg på Den Norske Opera, på Festspillene i Bergen, i konsertvirksomhet, fjensynsproduksjoner og plateinnspillinger. I tillegg til alle de store rollene innen mezzofaget i internasjonal opera, spilte hun blant annet de kvinnelige hovedrollene i den italiensk-norske komponisten Antonio Bibalos operaer Fröken Julie og Gengangere. Hun mottok Kritikerprisen i 1972, Grieg-prisen i 1977 og ble utnevnt til Ridder av første klasse av Den Kongelige St. Olavs Orden i 1983.

Bilde: Edith Thallaug-Benczy og Eva Knardahl ga ut en plate med folketoneinspirerte sanger av de Falla, Dvorak og Ravel.