Til innholdet

LENGSEL PÅ FESTSPILLENE I BERGEN

Publisert: 07.02.2019Klimautfordringene står ofte i fokus i våre dager. Festspillene i Bergen velger en myk tilnærming. «Kunsten er samfunnets måte å drømme på,» fastslår festspilldirektør Anders Beyer i årets program, og inviterer med årets tema LENGSEL alle til å drømme med og dele håp, gleder og lengsler for en bedre fremtid for planeten. Åpningsforestillingen Venter, Karl Ove Knausgård og Calixto Bieitos versjon av Peer Gynt, slår an tonen for hundrevis av arrangementer på 30 arenaer i og rundt Bergen.

Årets program inneholder syv urpremierer, åtte skandinaviapremierer og seks urfremføringer av musikk i perioden 22. mai til 5. juni. Programmet preges av tre kategorier: 1) Forstyrrelser, som skal være både fandenivoldske og utforskende. 2) Forbindelser, som presenterer det beste av det beste i den klassiske kunsttradisjonen, og 3) Fornøyelser, som byr på underholdning og overraskelser.

Av Forstyrrelser kan nevnes feiringen av komponisten Ketil Hvoslefs 80-årsdag 25. mai, der studenter fra Griegakademiet under ledelse av Riccardo Odriozola fremfører verker fra hele komponistens historie. To av forstyrrelsene dreier seg om konserter der årets Festspillkomponist, koreanske Unsuk Chin presenteres. Hun har hatt sitt virke i Berlin siden 1988, fremføres av verdens ledende orkestre, på store festivaler, og hun har høstet en rekke priser. Valget av henne faller naturlig sammen med årets tema: «Musikken min er en refleksjon av mine drømmer», forklarer hun. Refleksjonene kan man oppleve på tre konserter: 31. mai fremfører ensemblet BIT 20 og dansekompaniet Carte Blanche hennes pantomimeverk cosmigimmicks, inspirert av hennes lærer György Ligeti, som også spilles på konserten i likhet med Stravinsky. Konserten avsluttes med Chins Gougalon – Scenes from a Street Theatre. 4. juni fremfører Arktisk Filharmonis sinfonietta hennes Double Bind? for solo fiolin + elektronika og Akrostichon-Wortspiel for sopran og ensemble, samt en fiolinkonsert av Eivind Buene.

Unsuk Chin inngår også i kategorien Forbindelser når hennes Klaverkonsert fremføres på avslutningskonserten 5. juni, av Sunwook Kim, Bergen Filharmoniske Orkester og Edward Gardner. Denne kategorien har de fleste arrangementene, og omfatter et vell av orkester- kammer-kor- og solistkonserter på Troldhaugen, Siljustøl, Grieghallen og Håkonshallen, for å nevne de meste kjente – i tillegg til arrangementer rundt om i Hordaland. Her kan blant andre nevnes Yo-Yo Ma, Kathryn Stott, Leif Ove Andsnes, Grieg Trio, Concerto Copenhagen, Edvard Grieg Choir, Michala Petri, Mahan Esfahani, Hilary Hahn, Paul Lewis og Christian Grøvlen.

Festspillene har alltid satt et sterkt preg på byen, og Festplassen ved Lille Lungegårdsvann har rommet mange festspillarrangementer gjennom årene. Nytt i år er at hele plassen «tilhører» Festspillene i hele perioden, med 22 ulike arrangementer i og utenfor et scenetelt. Og her utspiller nok mange av Fornøyelsene seg: Inne kan man oppleve blant andre Karl Ove Knausgård med band, Moonlight Benjamin, Joan as Police Woman og Thomas Seltzer med sin populærkulturelle debatt. Og ute loves det tre meter høye dinosaurer!

For full innsikt i programmet, se her.

Bilde: Festspillkomponist og Artist in Recidence Unsuk Chin. Foto: Woenki Kim