Til innholdet

Midt i Stormens øye

Publisert: 11.02.2015



ARTIKKEL: Når nå arkitektene Daniel Rosbottom og David Howarths Urbane Figurer er blitt Stormen bibliotek og konserthus i Bodøs hjerte, er fylkeshovedstaden i Nordland endelig gjenreist etter krigen. 74 og et halvt år etter den blodige mandagen som la byen i ruiner.

Stormen bærer sitt navn med rette. Og som ethvert annet kostnadskrevende kulturprosjekt er det reist i vindkast fra begeistring til protest. Daværende varaordfører, Tom Cato Karlsen (Frp) truet med å gå av dersom Stormen ble åpnet før kommunen hadde økonomisk evne til å ta hele nysatsingen på Sølvsuper Helse og velferdssenter i bruk. Partiet Rødts bystyregruppe uteble fra den offisielle åpningen i protest mot kommunens prioriteringer.

Stormen Bibliotek og Stormen Konserthus ligger på kvartalene 100 og 105 i Bodø sentrum. Det var de siste kommunale tomtene som ikke var bebygd etter krigens ødeleggelser. I lang tid tjente de to kvartalene som parkeringsplass for biler og busser. Selv om det fortsatt er dem i Bodø som mener satsingen er ekstravagant i forhold til utfordringene innen helse og rus, mener de fleste at Stormen betyr et løft og et tidsskille for Bodø, Nordland, Nord-Norge og hele landet. Stormen er ett av Norges nasjonale kulturbygg.

Tilintetgjort

Mandag 27. mai 1940 var en strålende vårdag. Sjøen lå blikk stille i den ellers vindfulle byen. Ved åttetiden om morgenen fikk folk merke at dagen skulle bli den mørkeste i byens historie, med bombinger på flyplassen og i Bodøsjøen. Ti timer senere kom hovedangrepet med 15 tyske bombefly. I to og en halv time herjet flyene over byen. Ingenting ble spart, selv ikke sykehuset slapp unna.

141 pasienter ble brakt i sikkerhet. I byen var mange evakuert til nabokommuner, men det var 1500 igjen. 15 av dem ble drept. Hele sentrum sto i brann. Av Bodøs 760 hus, gikk 420 tapt.

I 1946, mens byen fortsatt manglet det meste, dannet bildekunstnerne Sofie Jakhelln og Oscar Bodøgaard Bodø Kunstforening.

– Jo, da. Vi trengte det meste. Ødeleggelsene preget fortsatt Bodø da. Men i den situasjonen trengte vi avgjort også skjønnhet, sa Bodøgaard meg om hvordan Kunstforeningen ble til blant ruinene i en utbombet by.

Prosessen

Tanken om et kulturkvartal ble født for ti år siden, og skjøt fart da et selskap søkte om å få bygge et kjøpesenter på kvartal 100, busstorget. Det ble en heftig politisk debatt om hva «Nerbyen» kunne brukes til.

I 2000 vant Nils Torp en arkitektkonkurranse med sin idé Storstue. Prosjektet ble aldri realisert, men tanken om å samle kulturen på de to kvartalene begynte å bli alvor. I 2002 ble Kulturvarehuset født, og lagt på is året etter på grunn av satsing på eldreomsorgen. I 2006 startet arbeidet med kulturkvartalet for alvor. Året etter vedtok bystyret at kulturkvartalet skulle bygges.

94 arkitektfirma i inn- og utland deltok, tre ble prekvalifist. I 2008 ble den endelige plasseringen vedtatt, etter at man også hadde vært en tur innom Molorota. I 2009 vant Urbane Figurer den internasjonale arkitektkonkurransen, og 6. august la daværende kulturminister Anniken Huitfeldt ned grunnsteinen. I september 2011 startet byggingen, og 15. november i fjor ble Stormen offisielt åpnet.

Fasit ved reisens slutt

Tre dager tidligere, sitter Leif Ove Andsnes i lillesalen i det gamle kulturhuset og øver. I fire år har stjernepianisten og Mahler Chamber Orchestra vært på reise i Ludwig van Beethovens klavermusikk. Turnélisten omfatter Wien, Paris, New York, Shanghai, Tokyo og London. Og Bodø! Som eneste spillested i Norden i det celebre selskapet.

Rundt ham tømmes lokalene. Pianisten øver uforstyrret på verket han skal bidra med under åpningen av det nye, storslåtte bygget til en drøy milliard.

Andsnes spiller Beethoven, selvsagt. The Beethoven Journey nærmer seg slutten. Det skal settes punktum. Og det er slett ikke tilfeldig at Bodø har havnet blant metropoler og store musikkbyer.

– Stormen konserthus har fristet meg. Nordland Musikkfestuke har satset mye på å få til de tre konsertene i forkant av Musikkfestuka i 2015. Jeg har vært spent på hva det skulle bli til, sier Andsnes, som neste gang spiller Beethoven med Mahler Chamber Orchestra 18., 19. og 21. juli.

Nå har han tatt Stormen i bruk for alvor. Først under den høytidelige åpningskonserten. Så sammen med Midnight Sun Trio – fiolinistene Arvid Engegård og Susanne Lundeng, og bassisten Knut Erik Sundquist – på nye Sinus i konserthuset. Og endelig i en stor konsert med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO), etter åpningshelgen. Beethoven da også. Selvfølgelig.

– Jeg har fått anledning til å bli ordentlig kjent med Stormen. Jeg konstaterer at konserthuset er glimrende. Akustikken ligger på høyt internasjonalt nivå. Klangen har varme, storhet og gjennomsiktighet på samme tid. Jeg er imponert, sier Andsnes.

Indre behov

– Hvorfor denne reisen, dypdykket i Beethovens pianomusikk?

– Jeg hadde et indre behov for å holde meg til Beethoven over en lengre periode. Behovet bygget seg opp gradvis. Jeg var spent på hvordan det ville være å konsentrere seg om én og samme komponist over tid. Hvordan møtet med musikken ville være. Hva jeg ville få ut av det. Reisen har foregått på forskjellige nivåer: En indre reise i Beethovens fantastiske musikk. En geografisk reise til høyst ulike land og byer. Det er så mange lag i Beethovens musikk, så mange måter å angripe den på. Jeg har utfordret forholdet mellom musikken og meg, som en elsker av den. Stilt spørsmålet: Hva skjer? Hva kan jeg lære av et slikt dypdykk.

– Og svaret er?

– At denne musikken har et enormt repertoar av følelser.

– Blir du aldri lei?

– Av øvingen kanskje, til tider. Av terpingen. Men ikke av musikken. Den er aldri kjedelig. Den kaster deg fra det ene til det andre, hele tiden.

Alt på tre konserter

De første årene spilte Leif Ove Andsnes og Mahler Chamber Orchestra et par av klaverkonsertene på turneene sine. Det siste året har spillelisten omfattet samtlige fem, godt og vel tre timer med Beethoven fordelt på tre kvelder, pluss Korfantasien, som alle steder fremføres i samarbeid med et lokalt kor. I juli er det Bodø Domkor som medvirker.

– Det har vært et tøft løft for oss, musikalsk og fysisk. Forhåpentligvis blir The Beethoven Journey også et løft for konserthuset Stormen og Bodø, sier Andsnes, som selv håndplukket Steinway-flygelet til Stormen på Steinway-fabrikken. Nå er det ikke bare et håndplukket instrument og et topp moderne konserthus, akustisk skreddersydd, som har fått stjernelaget til Bodø.

– Jeg elsker Nord-Norge og Bodø! Det skulle bare mangle, når min samboer er fra byen. Om sommeren er vi mye på hytta på Kjerringøy med våre tre barn, sier Andsnes, som også har også spilt på et av Musikkfestukas signalarrangementer, på toppen av Keiservarden, i friluft.

– 25 varmegrader. 4000 tilskuere. Og nordnorsk natur i all sin prakt og villskap som bakteppe. Da blir det spesielt.

Pianist og orkester har spilt inn klaverkonsertene på tre sterkt kritikerroste CD-er. The New York Times betegner Andsnes som en pianist med myndig eleganse, kraft og innsikt. Wall Street Journal beskriver ham som en av de mest begavede i sin generasjon.

Mahler Chamber Orchestra ble etablert i 1997 og har siden erobret den internasjonale klassiske musikkscenen. Siden 1998 har MCO, som består av 40 har musikere fra 22 land, vært «Orchestra in residence» i Ferrara i Italia. Samarbeidet med Leif Ove Andsnes om The Beethoven Journey, har høstet ovasjoner overalt.

Stormen

For å reise de to kulturbyggene er det gått med 155 tonn stål, 20.900 tonn betong, 1250 tonn armering og 2200 tonn betongelementer.

Budsjettet har vært på 1.182.2 millioner kroner, fordelt på 330 millioner til biblioteket, 742 millioner til konserthuset, 60,2 millioner til gater og byrom, 50 millioner til parkering.

Stormen gikk fra idé til virkelighet takket være frigjorte midler fra kommunens eierskap i Salten Kraftsamband og DA-støtte fra Nordland Fylkeskommune. Statstilskuddet til prosjektet er på 161 millioner kroner, DA-støtten på 200 millioner. Momskompensasjonen er på 168,4 millioner. Kraftpengene utgjør 348 millioner kroner. Kommunens kapitalfond er belastet med 60 millioner og kommunen har lånt 231 millioner kroner til prosjektet.

Urbane Figurer er to bygninger som hver for seg og sammen fullfører utbyggingen av Bodø sentrum. Byggene er monumentale, men har også karakter av offentlige bygg. De skal fungere i samhørighet med dagliglivet rundt seg, sier de to arkitektene.

– Det har vært en stor ære å skape et kulturelt hjerte i byen, og samtidig fullføre gjenreisningen av den etter ødeleggelsene under andre verdenskrig, understreker Daniel Rosbottom.

Stormen bibliotek er på 6.280 kvadratmeter, og er inngangen til kulturkvartalet sett fra sjøsiden. Stormen konserthus utgjør 11.200 kvadratmeter. Storsalen har plass til 944, lillesalen 255. NOSO har lokaler i konserthuset, og det legendariske knutepunktet for rytmisk musikk, jazz, rock og pop, Sinus, er også flyttet inn i konserthuset med plass til 460.

Siden åpningen i november har både bibliotek og konserthus vært preget av høy aktivitet. Biblioteket fungerer som arkitektene hadde tenkt seg, som en storstue for byen.

I konserthuset programmet vært rikholdig i vårsemesteret, med Tosca & Co, operaen Eugen Onegin, Kari Bremnes, Riksteateret, Jarle Bernhoft, KORK, Leif Ove Andsnes, Christian Lindberg, NOSO, Eva & the Heartmaker, Killer Queen, Nordland Teater, Artemis Quartet, deLillos, Ida Jenshus og Barnas Verdensdager.

TEKST SVEIN SNEFJELLÅ

SVEIN SNEFJELLÅ har vært journalist i Nordlands Framtid, Nordlandsposten og Avisa Nordland i Bodø siden 1970. Er nå pensjonert.