Til innholdet

MUSISK, MANGFOLDIG OG MUNTERT I STAVANGER

Publisert: 07.08.2018



Stor variasjon og leken tankegang lyser av programmene i årets Kammermusikkfestival i Stavanger, som åpnet i dag.


TEKST MONA LEVIN
TOPPFOTO: Oslo Kammerakadei. Cop. Anna-Julia Granbeg


Stavanger-restauranten Re-Naa opprettholder sin Michelin-stjerne, og byens kammermusikkfestival, som har vært på pallen lenge, byr i år på en særdeles variert «musikalsk buffet». Festivalsjefen, pianisten Christian Ihle Hadland, har allerede i flere år preget Den Internasjonale Kammermusikkfestivalen i Stavanger (ICMF) med oppsikts- og appetittvekkende nye ingredienser av forskjellig slag – nye tanker, nye sammenhenger, nye samarbeid og nye konsertsteder. For å ta det siste først: I år er steder som Frøken Pihl, Blyge Harry, Fargegaten og Kunsthallen inne, og ikke minst seilskuten Statsraad Lehmkuhl som kaster glans over byen under Skutefesten 2018 – Tall Ships Races.

ICMF bidrar med to ulike musikalske prosjekter under skutefesten, begge på lørdag. Den første er en familieforestilling sammen med RAS (Regional arena for samtidsdans), den andre er en klassisk og munter konsert for solo cello på selveste Statsraad Lehmkuhl. Et ferskt samarbeid av året er med Stavanger Kunsthall, og der inviteres det til «vanviddslapskaus» – det vil si at stykker uten noen indre forbindelse, kastes sammen på konsertprogrammet: «Utagerende bandoneonist på roterende kontorstol, fargesprakende og lengselsfulle toner langs Silkeveien i Asia, før scenen mot slutten av første avdeling bades i blått lys og vi beveger oss under havet for å høre George Crumbs fantastisk vakre skildringer av hvalens sang.»

Dyr og fugler
Bare dette sier noe om en egen tilnærmelse til musikk og til lekent festivalliv. Og det fortsetter i andre avdeling, først med tangomusikk og så med dyrenes verden i Saint-Saëns’ Dyrenes karneval – der publikum møter kenguruer, akvarier og løveparader, samt pianister, de rareste av alle dyr, ifølge komponisten. En annen fransk komponist, Olivier Messiaen, kunne snakke med fuglene – iallfall skrev han «fuglemusikk» som det blir eksempler på. Han er ikke den eneste, Glinkas sørgmodige lerke har også fått sin plass pi programmet, og det har også et av de mest kjente verkene med dyrenavn, nemlig Schuberts Ørretkvintett.

For øvrig fremføres det selvsagt musikk fra alle epoker på «hovedscenen», som er Stavangers vakre domkirke, til Stavanger konserthus, fra Skur 2 på kaia til Sandnes kulturhus, der det vises opera for barn, fra Sola ruinkirke til Ulstein kloster. Programmene rommer alt fra Biber, Bach, Telemann, Mozart og Beethoven til Ravel og Grieg, Piazzolla, Sjostakovitsj og Kverndokk. Debussy døde for 100 år siden i år, og han figurerer på programmet i flere konserter. Det er i det hele tatt mye fransk i år, og et garantert høydepunkt blir Messiaens Kvartett til Tidens ende, med Jan Bjøranger (fiolin), Matthias Schorn (klarinett), Øyvind Gimse (cello), og Yejin Gil (piano).

Christian Ihle Hadland

Kunstnerne
Klarinettisten Matthias Schorn er hentet fra Wienerfilharmonien, og harpistinnen Marie-Pierre Langlamet fra Berlinfilharmonien, New York Polyphonys program spenner fra middelalderen til vår egen tid. Det unge norske bratsj-stjerneskuddet Eivind Ringstad blir å høre på flere konserter, og en fantastisk bukett av vidt forskjellige fiolinister, anført av festivalfavoritten Boris Brovtsyn, den elegante ungarerinnen Eszter Haffner og den glitrende tangofiolinisten Daniela Braun. Maxwell Quartet byr blant annet på skotsk folkemusikk (gratis), mens Sibelius Klaverkvintett, med festivalsjefen selv ved klaveret, nok må betales.

Ved klaveret finner vi 70-årsjubilanten Håkon Austbø, i tillegg til Yejin Gil og kunstnerisk leder Christian Ihle Hadland selv. Austbø har arbeidet nært og lenge med Messiaen, og under festivalen møter han Ihle Hadland og Jan Bjøranger til en samtale om «Messiaen som fargelegger av livet».

– Det blir tango, premierer, harmonimusikk, mye for barn, og som alltid verker som bare er så fine at man ikke trenger en unnskyldning for å spille dem, sier han.

Og for egen del kan vi legge til at heldige er de som har valgt seg Stavanger denne helgen!