NESTE STEG FOR BERGEN FILHARMONISKE
Bergen-Filharmoniens direktør Bernt Bauge satser på storslått konsertserie rundt musikk og forskning.
TEKST BERNT BAUGE, direktør i Bergen Filharmoniske Orkester.
TOPPFOTO: NASA
Bergen-Filharmonien, Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret går sammen om å presentere en unik konsertserie – Neste steg – en reise i stor musikk og ledende forskning, der temaene er klima, verdensrommet, verdenshavene og menneskets opprinnelse og framtid.
For femti år siden, sommeren 1969, satte ett menneske sitt første steg på månen. Dette store steget for menneskeheten ga oss et nytt perspektiv på jorden vår – den blå planeten. Månelandingen ble startpunktet for vår tids bevissthet om klodens sårbarhet og behovet for bærekraftig utvikling. I anledning dette skjellsettende jubileet inviterer Musikkselskapet Harmonien og Universitetet i Bergen til en unik konsertserie; Neste steg.
Kunst og vitenskap
Både kunst og vitenskap kan gi viktige bidrag til engasjement, innsikt og opplevelse. I den kommende sesongen 2019-2020 kobles vitenskap og filharmoniske verk i landets største orkestersal, Grieghallen. Vi belyser verdensrommet, havene våre, klimaet som påvirker oss, og vi ser på menneskets opprinnelse og hvor vi er på vei. En serie på fire konserter med Bergen Filharmoniske Orkester danner kjernen i programmet, der publikum inviteres med på en eventyrlig reise inn i stor musikk og ledende forskning.
I konsertsalen tas publikum inn et spennende musikalsk landskap knyttet til temaene i Neste steg, i kombinasjon med visuelle og slående vitenskapelige innslag fra forskere ved Universitetet i Bergen. Så vel store klassiske orkesterverk av Mahler, Ravel, Strauss og Wagner som samtidsverk av John Adams, Therese B Ulvo, Marius Neset og John Luther Adams vil bli presentert. Et svimlende perspektiv dras opp i filmen med Eric Whitacres musikk til Deep Field, der vi gjennom Hubbles teleskop får reise dypt inn blant 3000 nyoppdagede galakser.
Filmkonserter
To andre filmkonserter knyttes opp til programmet gjennom visning av filmene Star Wars: A New Hope og Blue Planet, begge med fullt orkester på scenen og innledet med introduksjoner. En av sesongens familiekonserter har fått tittelen Sustain, knyttet direkte opp mot FNs bærekraftsmål som del av Neste steg. Prosjektet vårt vil også stimulere til tverrfaglig engasjement blant skoleelever og studenter. Gjennom Harmoniens strømmetjeneste, bergenphilive.no, vil konsertene og presentasjonene bli gjort digitalt tilgjengelig. En egen nettside, nestesteg.w.uib.no, vil gi utfyllende informasjon.
Både kunst og vitenskap engasjerer og skaper dialog, men kommuniserer på ulike måter. Det er vårt mål at et samspill mellom musikk og forskning gjensidig vil forsterke forskningsbudskapet og det kunstneriske uttrykket, og ikke minst; forstørre publikums opplevelse og utbytte av konsertene.