Til innholdet

NORSKE MAI-FESTIVALER

Publisert: 01.05.2019Festivalene i Norge har spredt seg utover og mai kan i år derfor bare by på to norske festivaler – som vi kjenner til. Vi tar gjerne imot tips om flere.

Only Connect 2019: Techtonics
Stavanger 23.-25. mai

Only Connect Festival of Sound er nyMusikks årlige festival for eksperimentell musikk og en døråpner for nysgjerrige lyttere. I sin åttende utgave kommer Only Connect til Stavanger for første gang. Festivalen går over tre dager, 23. – 25. mai, på tre ulike konsertsteder: RIMI/IMIR, Stavanger konserthus og Tou Scene. Det blir et tettpakket program med dystopisk orgelmusikk, orkesterverk i bekmørke, støyharmonier, improvisasjon, leken elektronikk og korps – alt i skjønn forening. Only Connect 2019 er et samarbeid med Tectonics-festivalen og er kuratert av nyMusikks kunstneriske leder Bjørnar Habbestad og dirigent Ilan Volkov.

For mer informasjon, se her.


Årets Festspillkomponist: Unsuk Chin. Foto: Woenki Kim

Festspillene i Bergen
Bergen 22.mai – 5.juni

Festspillene i Bergen har i år LENGSEL som tema. Åpningsforestillingen Venter, Karl Ove Knausgård og Calixto Bieitos versjon av Peer Gynt, slår an tonen for over 200 arrangementer på 30 arenaer i og rundt Bergen. Årets program inneholder syv urpremierer, åtte skandinaviapremierer og seks urfremførelser av musikk. Programmet preges av Festspillenes tre kategorier: 1) Forstyrrelser, som skal være både fandenivoldske og utforskende. 2) Forbindelser, som presenterer det beste av det beste i den klassiske kunsttradisjonen, og 3) Fornøyelser, som byr på underholdning og overraskelser.

Av Forstyrrelser kan nevnes feiringen av komponisten Ketil Hvoslefs 80-årsdag og årets Festspillkomponist, koreanske Unsuk Chin inngår også i kategorien.

Forbindelser representeres av Bergen Filharmoniske Orkester, et vell av orkester- kammer-kor- og solistkonserter på Troldhaugen, Siljustøl, Grieghallen og Håkonshallen, samt solister som Yo-Yo Ma, Kathryn Stott, Leif Ove Andsnes, Grieg Trio, Concerto Copenhagen, Edvard Grieg Choir, Michala Petri, Hilary Hahn, Paul Lewis og Christian Grøvlen.

Fornøyelsene finner i stor grad sted inne i et telt på Festsplassen der man kan oppleve Karl Ove Knausgård med band, Moonlight Benjamin, Joan as Police Woman og Thomas Seltzer med sin populærkulturelle debatt. Og ute loves det tre meter høye dinosaurer!

For full innsikt i programmet, se her.