NY KIRKEOPERA AV RAGNAR SÖDERLIND
Den nye kirkeoperaen av Ragnar Söderlind, Draumkvedet, ble urfremført, på den eneste riktige dagen: Trettende dag jul – Hellige tre kongersdag; hovedpersonen Olav Åsteson i den kjente middelalderballaden operaen er basert på «la seg ned um joleaftan», drømte seg gjennom hele handlingen og «vakna ‘kji fyrr um trettandagjen, då folkkji åt kjyrkjun gjekk.»
Söderlind er ikke den første komponisten som har blitt inspirert av balladen, som ble gjenfunnet stykkevis av samlere som M.B. Landstad, Jørgen Moe, Olea Krøger og Ludvig Mathias Lindeman på midten av 1800-tallet og satt sammen av Jørgen Moes sønn Moltke Moe til den sammenhengende versjonen som synges i dag. Den meste kjente store bearbeidelsen av diktet er kanskje Arne Nordheim og Bentein Bårdsons forestilling på Det Norske Teatret i 1994.
I programteksten til sin opera skriver Söderlind blant annet:
«Helt siden tidlig 1970-tall har jeg tumlet med Draumkvedet. Diktet og melodiene hadde jeg kjent siden gymnastiden, men ikke reflektert over det som en mulig kilde til komposisjon. Til det var oppgaven for stor og vanskelig på det tidspunktet. Men senere, på begynnelsen av 80-tallet og som komponist med en opera på baken, kikket jeg alltid i dramahylla når jeg var innom på Hoved-Deichmann for å finne stoff. Det var et blått hefte som tok min oppmerksomhet: Hjallarbrui sto det utenpå med H først. Videre stod undertittelen: Draumspel av Knut Horvei, ein diktarbonde frå Bolstadøyri. Jeg leste så øyet var stort og vått. Jeg var fascinert. Jeg leverte inn et scenario til en opera over Draumkvedet pluss scener fra Horveis Hjallarbrui til den nyansatte operasjefen, Bjørn Simensen. Men samtidig følte jeg at oppgaven var for stor. Jeg var på det tidspunktet ikke moden for å skrive musikk til et drama med så mye galskap. Det hele døde bort ved at jeg fikk bestillinger på andre typer verk. Nå fulgte operaene på rad, og med Draumkvedet som den siste er det i alt blitt ti stykker.»
Drømmen om å skrive opera over Draumkvedet våknet til live igjen da komponisten ble kjent med dirigenten Elisabeth Holte og Uranienborg Vokalensemble. Til fremførelsene i Uranienborg Kirke i Oslo har de fått med seg Orkesteret Barokkanerne, og Olav Åsteson fremføres av tenoren Magnus Staveland. Urfremførelsen var en stor suksess, og verket fremføres en gang til i Uranienborg kirke i Oslo søndag 12. januar.
For mer informasjon, se her.
Bilde: Ragnar Söderlind. Foto: Lisbeth Risnes / Nasjonalbiblioteket.