Til innholdet

OSLO KAMMERMUSIKKFESTIVAL 30 ÅR

Publisert: 16.05.2019



I august feirer landets første kammermusikkfestival 30 år. Helt siden Arve Tellefsen åpnet dørene til den første utgaven av Oslo Kammermusikkfestival i 1989 har landets fremste klassiske musikere og spennende nye talenter gitt publikum musikkopplevelser av de sjeldne. Fra 15. til 24. august vil festivalen markere jubileet i noen av Oslos flotteste konsertrom, fra Akershus Festning til Linderud gård. En av 30-årsjubilantens gaver til publikum er en utendørs kammerscene i Spikersuppa, med gratiskonserter og samtaler under hele festivalperioden.

– Det var glimrende norske solister og ensembler for 30 år siden også, men i dag er det så uendelig mange flere, sier Arve Tellefsen, som fortsatt er festivalens kunstneriske leder, sammen med Håvard Gimse. – Flere av artistene som deltok i begynnelsen har hatt fantastiske karrierer siden da, som Ole Edvard Antonsen, Vertavokvartetten og Truls Mørk. De er det hyggelig og naturlig å invitere tilbake. Vi ønsker også å løfte fremtidige stjerner og unge talenter, og har konserter med Juniororkesteret Barratt Due, Ungdomssymfonikerne og studenter fra Norges musikkhøgskole, sier Gimse.

I årets jubileumsprogram kan publikum oppleve verk og musikere som prydet den aller første festivalplakaten. Johann Sebastian Bachs Suite nr. 4 Ess-dur for cello solo, fremført av det da unge stjerneskuddet Truls Mørk, var det første stykket som ble spilt på Oslo Kammermusikkfestival. I august åpner festivalen med det samme stykket – denne gangen fremført av supertalentet Birgitta Elisa Oftestad (16 år).

Årets program rommer både tradisjonsrik kammermusikk og nye uttrykk. På plakaten finner vi blant annet:

Jubileumsåpning. Med blant annet urfremføring av bestillingsverk fra Oslo Kammermusikkfestival skrevet av Synne Skouen. Aksel Rykkvin, baryton, synger hovedrollen. Universitetets aula 15. august.

Historien om en soldat – et musikkdramatisk verk av Igor Stravinskij og C. F. Ramuz med blant annet skuespillerne Mattis Herman Nyquist, Liv Ullmann (som djevelen!) og Ingrid Bolsø Berdal, hiphop-danser Magnus Emaka Einang, trompetist Ole Edvard Antonsen og fiolinist Arve Tellefsen. Universitetets aula 16. august.

Trippel med Bugge Wesseltoft, Harpreet Bansal Trio og Sara Övinge. Dronning Sonja KunstStall 19. august.

– Kraggerud og Gaarder – Equinox. Verdens nordligste kammerorkester besøker Oslo Kammermusikkfestival med Oslopremiere på Henning Kraggeruds Equinox, 24 postludier for fiolin og orkester i sin helhet, med Jostein Gaarders upubliserte tekster. Høymagasinet, Akershus festning 23. august.

Hele programmet finner du her.

Bilde: Arve Tellefsen. Foto: Marius Viken