Til innholdet

2403 visninger

Digital Kirsten Flagstad Festival 18.–21. juni 2020De fleste arrangører verden over har avlyst årets festival. Det har aldri vært aktuelt hos oss i  Kirsten Flagstad Festival. Vi bestemte oss for å tenke nytt. Tenke annerledes. Tenke på vårt trofaste publikum. Og ikke minst – tenke på artistene. Derfor blir det Kirsten Flagstad Festival også i 2020.
I en kombinasjon av live-opptredener med et begrenset publikum og opptak av planlagte forestillinger vil festivalen bli en helt ny digital opplevelse. Det blir konserter, seminarer, intervjuer og happeninger på tradisjonelt vis – men i en digital innpakning. Til og med Kringkastingsorkesteret kan oppleves på Hamar under festivalhelga! Orkesteret samles på smittevern-forsvarlig vis i Store Studio på Marienlyst, filmes og overføres til storskjerm på åttemetersplanet på Hamar (Hamars største parkeringsplass ved Mjøsa), og publikum vil være vitne til verdens første DRIVE-IN-OPERA! Der vil publikum få lyd inn i biler (og båter!) mens de ser Kringkastingsorkesteret live på storskjerm.
Festivalprogrammet byr på alt fra forestillinger for barnehager, opera på bar, samtaler og foredrag fra Kirsten Flagstads barndomshjem til klassiske konserter i Hamardomen. 

ArtikkelsluttKirsten Flagstad Festival 2020 (18.–21. juni)

PROGRAM

Kirsten Flagstad Festival er initiert av Hamar kommune. Formannskapet ga Musikkens Venner i Hamar og omegn oppdraget med å realisere ønsket om en festival oppkalt etter byens berømte datter. Kirsten Flagstad understreket selv tilknytningen til sin fødeby, og det er her på Hamar vi har Kirsten Flagstad Museum.

Den første festivalen fant sted i 2006. Festivalen er ikke en ren operafestival, men en festival i Kirsten Flagstads ånd, en vokalfestival med forankring i den klassiske musikken og med en tydelig kvalitetsprofil. Hovedfokuset er på konsertprogrammet, men i tillegg holdes masterclass, det er kunstutstilling og ikke minst er det foredrag, film og kåserier i Kisten Flagstad Museum.

Festivalen ønsker å

  • Kaste lys over Kirsten Flagstad og den musikkform hun representerer.
  • Arbeide for å bedre kjennskapen til, og forståelsen for, musikk hvor den stemmen er fremtredende.
  • Presentere et program hvor vesentlige deler tilhører den form og tradisjon som Kirsten Flagstad tilhører.
  • Bidra til at opera og klassisk musikk og sang vinner et nytt publikum.
  • Være en festival for hele familien. Husk at barn ofte er veldig glad i opera.

I programmet vårt vil du finne barnekonserter, arrangement hvor festivalen samarbeider med den kulturelle spaserstokken, kirkekonsert og gatearrangementer. Det synges like gjerne opera i Sparebanken som på pub. Bredden i programmet er med andre ord stor og mangfoldig. Arbeidet med festivalen er i hovedsak basert på frivillig arbeid. Den største konserten vi arrangerer er en stor festkonsert på Torget. En konsert som er mulig pga. våre sponsorer OBOS, Sparebank 1 Østlandet og Sparebankstiftelsen Hedmark.

Århundrets stemme!

«Her er meget spænding for koncerten, en hel del solgt allerede. Har ikke været nede i byen, å set mine bilder i vinduet, men alle sier de er rædselsfulde. Ja, det gjør ikke så meget, desto behageligere overraskelse når de får se min strålende åpenbaring på koncerten!» skrev Kirsten Flagstad til sin venn før debutkonserten i Universitetets Aula. Som operasanger debuterte Kirsten Flagstad på Nationaltheatret i 1913, som Nuri i d’Alberts Tiefland. Johan Halvorsen dirigerte oppsetningen og Vilhelm Herold hadde rollen som Pedro. Da Opera Comique åpnet i Kristiania i 1918, hadde hun mange store roller der, før driften ble lagt ned i 1921.Hun sang så ved Casino, Mayol og Nationaltheatret, før hun ble engasjert til flere store operaoppsetninger i Göteborg. Hun ble kalt til Richard Wagners Bayreuth i Tyskland og sang ved festspillene der i 1933 og 1934, før hun året etter, i februar 1935, gjorde sin sensasjonelle debut på Metropolitan Opera i New York som Sieglinde. Den i verdenssammenheng ennå ukjente, dramatiske sopranen Kirsten Flagstad var i løpet av en lørdag formiddag blitt verdens største stjerne og hadde reddet «The Met» fra å gå konkurs.Hun ble kjent som «The Voice» og «Århundrets stemme», og nettopp stemmen står i fokus i Kirsten Flagstad Festival.