Til innholdet

POETISKE ØYEBLIKK: NY SESONG MED OSLO QUARTET SERIES

Publisert: 12.05.2018



Oslo Quartet Series har lansert sitt program for sesongen 2018/2019. Blant høydepunktene finner vi storfint besøk fra Juilliard String Quartet og et nytt verk av Ola Kvernberg.


TEKST OLA NORDAL

TOPPFOTO: Øyvin Sonstad introduserte et spesialskrevet verk for anledningen – Firkantet rondo for fire strykekvartetter. På scenen fra venstre mot høyre: FAE-kvartetten, Vetravo-kvartetten, Engegårdkvartetten og Oslo Strykekvartett.


Strykekvartetten er klassisk musikk på det næreste og mest intense. Det er gjerne de aller beste ensemblemusikerne som spiller i kvartett, så det er et format der komponister har kunnet tillate seg litt mer, både av eksperimentering og musikalske utfordringer. Samtidig har hverken komponist eller musikere noe å gjemme seg bak – det er musikk på sitt mest nakne og brutalt ærlige. Man kan ikke ta lett på å skrive en strykekvartett, og det er kanskje også derfor så mange av musikkhistoriens mest poetiske øyeblikk er kommet nettopp fra strykekvartettene.

Klassiskmusikk.com var til stede 8. mai da Oslo Quartet Series slapp programmet for sesongen 2018/2019 med en storstilt lanseringskonsert i Gamle Logens stilfulle og akustisk klangfulle lokale. Det er sjette gang programserien lanseres på denne måten, og hele fire ensembler sto på scenen og fremførte høydepunkter fra de kommende konsertene: Vertavo-kvartetten, Oslo strykekvartett, og Engegårdkvartetten, som er Oslo Quartet Series tre faste ensembler, samt den ferske FAE-kvartetten, som består av unge musikere fra Norges musikkhøgskole.

– Det er mange som sier: «Siste tirsdag i måneden klokka sju, da vet vi hva vi skal. Da skal vi i Gamle Losjen». Det er holdepunkt, forteller Kaja Bjørntvedt daglig leder i Oslo Quartet Series. Foto: Kathrine Leedale

Konserten var såpass vellykket at en medpublikumer ved nabobordet som før konserten bastant hadde proklamert at hun ikke ville tegne abonnement (hun bodde i Asker og det er alt for langt unna) satt fordypet i innmeldingsskjemaet da jeg forlot henne for å snakke med daglig leder Kaja Bjørntvedt og Juliet Jopling fra seriens kunstneriske råd.

– Nærhet er et gjennomgående stikkord i programheftet. «Det er her vi får mesterverk som vi nesten kan ta i,» skriver dere.

– Det er en nærhet der som både musikerne og publikum setter pris på, svarer Bjørntvedt.

– Det er utrolig personlig. Det er fire stykker som sitter der og utleverer seg selv, sier Jopling, som også er bratsjist i Engegårdkvartetten, og fortsatt var ganske svett etter å nettopp ha levert kveldens definitive høydepunkt – en kvartett spesialskrevet for Engegårdkvartetten av den finske komponisten Olli Mustonen.

Storfint besøk
– Hva er dere mest stolte av i programmet?

– Noe som har vært praktisk vanskelig, var å få alt til å klaffe slik at Juilliard String Quartet kunne komme. De skal på en turné som inkluderer blant annet Wigmore Hall og konserter i Spania og Østerrike. Det å få vår dato – siste tirsdag i måneden – til å klaffe med deres planer, det var litt av et kupp, sier Jopling stolt.

– Noe av det jeg er mest stolt av er det som ikke står i programmet, fortsetter Bjørntvedt. – Vi har jo bare seks hovedkonserter i året, og tre av dem er ved våre faste norske. Det betyr at vi bare har plass til tre andre. Jeg blir kontaktet av masse internasjonale kvartetter som vil spille for oss, og det er en lang kø av kvartetter som har lyst til å komme. Dette har økt fra år til år. Vi har rett og slett fått et stort rennommé ute i Europa og USA.

– Hva er det som er så tiltrekkende, tror du?

– For det første liker de konsertene våre. De liker at vi har et publikum som sitter så tett på, bare én meter unna. Det skaper en intim stemning. Dessuten har de mesterklasser med våre unge kvartetter, så det blir et helt opplegg når de kommer hit. Ofte tilbyr vi konserter i andre byer også, slik at de får en miniturné i Norge, forteller Bjørntvedt.

– Det at vi bare har fokus på strykekvartett setter de veldig pris på, utdyper Jopling. Vi har ikke utvannet konseptet. Det er virkelig kvartett. Jeg vet at noen av de mest anerkjente internasjonale kvartetter synes at dette er helt unikt i dag – at det faktisk er en kvartettserie.

Juliet Joping er bratsjist i Engegårdkvartetten, og sitter i Oslo Quartet Series’ kunsteriske råd sammen med Liv Hilde Klokk fra Oslo strykekvartett og Berid Cardas fra Vertavo-kvartetten. Foto: Espen Mortensen

Ung kvartettseire
Et viktig konsept for OQS er talentutviklingsprogrammet Ung kvartettserie, hvor unge musikere får dele scenen med de mer erfarne hovednavnene.

– Vi velger syv kvartetter hver sesong, sier Jopling. – De får masterklasser med de internasjonale kvartettene, og så får de mange spillejobber i løpet av året. De opparbeider seg mye arbeidserfaring med gode konserter, for eksempel i Aulaen, ved Universitetet og på Sentralen. Og så får de alltid spille her på våre konserter i Gamle Logen, hvor de varmer opp for hovedkunstnerne. Talentutviklingsprogrammet har vi hatt siden 2013.

Nytt verk fra Ola Kvernberg
Det er mange høydepunkter å velge fra i programmet, men det mest spennende er nok i mine øyne et nyskrevet verk av Ola Kvernberg. Det er første gang Oslo Quartet Series står for selve bestillingen.

– Ola Kvernberg er et multitalent, forteller Jopling entusiastisk. Han er det helt umulig å putte i bås. Er han jazz-musiker? Er han klassisk musiker? Er han folkemusiker? Han er alt! Han er rett og slett Ola Kvernberg. Han er blitt en egen sjanger.

Det blir spennende å høre hva den allsidige fiolinisten og komponisten presenterer på konserten 26. mars 2019.

Programmet kan leses i sin helhet på Oslo Quartet Series’ hjemmeside.