Til innholdet

SUKSESS FOR OMARBEIDET MONIUSZKO I WIEN

Publisert: 18.12.2019



Søndag 15. desember markerte avslutningen på 200-årsmarkeringen av Stanisław Moniuszkos fødsel.


TEKST GUNNAR ARNESON
BILDE: Kritikken av Stanisław Moniuszkos opera Halka på Theater an der Wien


Som det fremgår av en artikkel i arkiv.klassiskmusikk.com i april i år om Polens underkjente operakomponist, er man i hans hjemland opptatt av å gjøre særlig Moniuszkos mest spilte operaer kjent i utlandet. Det var derfor naturlig at markeringen ble avsluttet med en oppsetning av hans opera Halka på Theater an der Wien. Å dømme etter anmeldelsene i flere av de østerrikske hovedstadsavisene dagen etter premieren, faller musikken i smak. Som Die Presse skriver: Dersom du ikke har hørt om Moniuszko, er det ikke musikkens feil.

Besetningen er da også litt av et stjernelag, og i de to store mannlige rollene opptrer to polske sangere. Begge er velkjent i Wien, ja tenoren Piotr Beczała og bassbarytonen Tomasz Konieczny, som synger rollene som henholdsvis Jontek og Janusz, er faktisk blant det lokale publikums yndlinger. Ironisk nok har begge to hatt det meste av sin karriere utenfor Polen, og synger begge for første gang i en oppsetning av Halka. Men på YouTube kan vi høre Beczała i den meste kjente arien, Szumią jodły (Det suser i grantrærne), i et opptak han gjorde for noen år siden. Beczała er for øvrig også kjent fra flere store roller på The Met i New York, og Konieczny er blant annet en anerkjent Wagner-tolker. Tittelrollen fremstilles derimot av den amerikanske sangerinnen Connie Winters, som av polske kritikere berømmes for sin gode tekstuttale.

Handlingen lagt til 1970
I originalversjonen foregår handlingen blant fjellbønder og adelsmenn i det sørlige Polen. Bondepiken Halka har forelsket seg i Janusz, sønnen til den lokale stormannen. Hun er gravid med hans barn, men barnefaren avviser henne. Hennes barndomsvenn Jontek elsker fortsatt Halka, men hun vil ikke vite av ham. Det ender med at hun kaster seg i elven.

Wieneravisen Kurier synes det er fortjenstfullt at den prisbelønte polske regissøren Mariusz Treliński i stedet har lagt handlingen til et stort hotell i Zakopane i 1970-årenes Polen. Handlingen er også totalt omskrevet. Tittelen i Wiener Zeitung lyder da også: «Thriller statt Folklore bei Halka im Theater an der Wien» (Thriller i stedet for folklore i Halka på Theater an der Wien).

Kritikeren Jacek Marczyński i Warszawa-avisen Rzeczpospolita oppsummerer dette slik: «Oppsetningen i Wien er som en film i svart-hvitt. Og som en antikk tragedie, som seg hør og bør, med tidens, stedets og handlingens enhet. Og de hendelsene som fremvises, holder tilskuerne i spenning fra første til siste scene.»

Mariusz Treliński mener at nettopp den rustikke settingen har vært til hinder for at operaen har funnet veien til utenlandske scener. Dermed har den vært oppfattet som for hermetisk, uttaler han til Die Presse.

Spilleplan
Halka står på spilleplanen til Theater an der Wien flere ganger i desember, siste forestilling er den 31.12. I februar 2020 står Warszawa-operaen for tur med fem forestillinger, og det blir interessant å se hvordan denne «nylesningen» vil bli mottatt av et publikum som kjenner originalversjonen av operaen ut


HALKA
Opera i fire akter (1858)
Musikk av Stanisław Moniuszko
Libretto av Wlodzimierz Wolski
Teksten synges på polsk med tyske overtitler
Nyproduksjon fra Theater an der Wien i samproduksjon med Teatr Wielki Warschau
Premiere: Søndag 15. desember 2019
Øvrige forestillinger 17., 19., 22., og 31. desember
Den klassiske nettsiden «fidelio» strømmer Halka 19. desember live kl. 19 fra Theater an der Wien.
www.myfidelio.at
ORF sender Halka 21. desember kl. 19.30 i Programm Ö1.
ORF III viser Halka 12. januar 2020 i serien «Erlebnis Bühne mit Barbara Rett» fra kl. 21.30