Til innholdet

ULTIMA 2017

Publisert: 20.06.2017




TEKST HILDE HOLBÆK-HANSSEN


Ultima har lagt frem sitt program for årets festival. Den ti dager lange festivalen (7. – 16. september) har gått bort fra å ha tema for hele festivalen. Avtroppende festivalsjef Lars-Petter Hagen – han avløses av Thorbjørn Tønder Hansen etter årets festival – har opplevd at slike «tema» fort får en politisk slagside og ønsket å bevege seg mer over i den metafysiske, estetiske og spirituelle sfære. Men det har vist seg vanskelig for komponister og utøvere ikke å speile den verdenssituasjonen vi tross alt befinner oss i.

Hagen kan likevel by på en overordnet idé: Ritualer. Seremonier er som regel knyttet til overganger, enten i religiøs eller verdslig forstand, og årets festival kommer blant annet til å vise hvordan musikk har en plass i slike ritualer. Av aktuelle konserter kan nevnes Håkon Berges rekviem med tema fra situasjonen i Midtøsten: bare en stillhet som kaster meg ut i universet av ensomhet fremføres av Oslo Domkor og Oslo Sinfonietta 16. september. Koka Nicoladzes installasjon Ubran Liturgy og Maja Ratkjes nye verk Revelations (9. september), kan kanskje også gå inn i kategorien ritualer? I sistnevnte søker komponisten, sammen med tekstforfatter Aasne Linnestå, etter «essensen i tilværelsen og øyeblikkets flyktighet», som det står i programmet.

Koko Nokoladze. Foto: Ultima

Komponistforeningen 100 år
Berges verk inngår også i annen tråd i årets festival: Norsk Komponistforenings 100-årsjubileum. Foreningen får, etter festivalsjefens mening, altfor lite oppmerksomhet, og Ultima ønsker derfor å fokusere på hva foreningen har betydd, hva den betyr i dag og hvilken betydning den vil ha i fremtiden. Her spiller orkesterkonsertene til Oslo-Filharmonien og KORK vesentlige roller, med musikk av Maj Sønstevold (som også er 100-årsjubilant i år), Fartein Valen, Arvid Kleven, Jan Erik Mikalsen, Pauline Hall, Jan Martin Smørdal, Therese Birkelund Ulvo, Arne Nordheim, Rolf Wallin og Nils Petter Molvær. Begge orkesterkonserter finner sted i Sentralen.

Heiner Goebbels. Foto: Wonge Bergmann

Mange uroppførelser
Også ellers i de totalt 60 arrangementene i festivalen vil norske komponister spille en vesentlig rolle. Hele 38 verk – av både norske og utenlandske komponister – vil bli urfremført, og kvinneandelen komponister er på 40 prosent. Blant disse finner vi blant andre Synne Skouens urpremiere på operaen Ballerina på Den Norske Opera & Balletts Scene 2. Den fremføres fem ganger i løpet av festivalen.

En tredje tråd i festivalen er teknologi. Konserten Menneske mot maskinen kommer på festivalens andre dag, når Stian Westerhus, som lenge har ønsket å få til et heavy metal korps, setter Forsvarets Stabsmusikkorps stevne i Tod der Maschinen! Lydskulptøren Christian Blom har i mange år stilt med sine finurlige tekniske installasjoner på Ultima, så også i år. Compagnie Furinkaïs Origami, i samarbeid med Dansens Hus, viser en kvinne i perfekt harmoni med en maskin. En ganske stor og spektakulær forestilling som foregår utendørs på Christian Fredriks plass på festivalens tre siste dager. Så her får man satse på pent vær – noe som sikkert også er en forutsetning for Fujiko Nakayas tåkeskulpturer på taket av det nye Nasjonalmuseet…

Goebbels og rotter
Av internasjonale besøkende kan nevnes Ibsenprisvinneren Heiner Goebbels, som har åpningskonserten, Eislermaterial på Nationalteateret 7. september, den franske elektronikkpioneren Elaine Radique på 85 år som har to konserter i Emmanuel Vigelands Mausoleum og en i Sentralen, samt den italienske komponisten og organisten Francesco Filidei som er representert på flere konserter.

Det blir barneprogram, Ultima Academy, installasjoner og, ikke minst, førpremieren som lydkunstneren Jana Winderen byr på allerede 6. september på Nylandsbrua: Rats – byens hemmelige lydlandskap. Her har hun nedskalert Oslos rikholdige rottebestands høyfrekvente konversasjon til lyder det menneskelige øre kan oppfatte. Dette kan oppleves kontinuerlig helt frem til 14. september.

Det fullstendige programmet kan leses her.

Jana Winderen. Foto: Finnbogo Petursson


Legg igjen en kommentar