Til innholdet

UTENLANDSKE FESTIVALER JUNI 2019

Publisert: 31.05.2019



Et utvalg utenlandske klassiske festivaler som begynner i juni. Ny oversikt kommer for juli.

Konsertstedene til Stockholm Early Music Festival ligger alle i Gamla Stan.

Stockholm Early Music Festival
Stockholm, 4.-9. juni

Tidligmusikkfestivalen i Stockholm arrangeres i år for 28. gang, og har stadig mottoet: Det er aldri for sent for tidligmusikk! I år byr festivalen på musikk fra hele ti århundrer. De starter med et renessansebryllup, går tilbake til Fader Serafims 1000 år gamle gregorianske sangtradisjon, henter frem latinamerikansk barokkmusikk, iscenesetter Bach-kantater, lar Vincenti Capezzuto fremføre Stradella, og ikke minst frister de med svenske «barokkhits» og slovakisk bassett-horn! I tillegg inviterer de publikum på en konsert i totalt mørke – med overraskelses-gjest. Når vedkommende avsløres, sier ikke programmet noe om…. Festivalen foregår i pittoreske omgivelser i Gamla Stan.

Programmet finner du her.


Basilica san Vitale i Ravenna byr på Vesper de fleste kveldene. Foto: Ravenna Festival

Ravenna Festival
Ravenna, Italia, 5. juni – 16. juli

Byen Ravenna i Nord-Italia er blant annet kjent for å huse Dante Alighieris grav. Dette markeres hvert år på ulike måter; i år ved at unge kunstnere hver formiddag har program ved hans grav i Antichi Chiostri Francescani. Et annet fast innslag er Vesper i kirken San Vitale, som foregår nesten hver kveld. Festivalen åpner med Orchestra Giovanile Luigi Cherubini, dirigert av Riccardo Muti og med Maurizio Pollini som solist i Mozarts klaverkonsert nr. 14. I løpet av de først ti dagene vies slagverk spesiell oppmerksomhet gjennom i alt seksten konserter med tittelen 100 percussioni. Av andre godbiter kan nevnes Martha Graham Dance Company, dramaet Purgatorio, andre del av en trilogi med utgangpunkt i Dantes Gudommelige komedie, og noe så spesielt som Bob Dylan in Hell, en teaterforestilling basert på sanger fra den amerikanske artistens album Inferno.

For fullt program, se her.


Barbara Hannigan, er en av Aldeburghs kuratorer i år. Foto: Musacchio Ianniello / Accademia Nazionale di Santa Cecilia

Aldeburgh Festival
Storbritannia, 7. – 23. juni

Aldeburghfestivalen blir i år kuratert av tre Artists in Residence: den østerrikske komponisten Thomas Larcher, hvis opera The Hunting Gun spilles gjennom hele festivalen, tenoren Mark Padmore, som gir hele syv konserter og leder en serie med poesi og musikk, samt fenomenet Barbara Hannigan, sopran, dirigent, resitatør og mentor for unge sangere under festivalen. Andre gjester det kan være verd å merke seg er pianisten Stephen Hough, barytonen Roderick Williams, cellisten Alisa Weilerstein, Paul Lewis og BBC Symhony Orchestra.

Program finner du her.


Lisa Batiashvili debuterer som kunstnerisk festivalleder i år. Foto: AUDI AG_Christ Singer

Audi Sommerkonserter
Ingolstadt, Tyskland, 9. juni til 14. juli 2019

Audi Sommerkonserter henvender seg til barnet i oss gjennom barnesanger, farger, tankeflukt og minner. Walt Disney, med tegnefilmen Fantasia, er den ene av to visjonære i musikkens verden som presenteres her. Den andre er Berlioz og hans Symphonie Fantastique. Blant årets musikere finner vi cellisten Gautier Capuçon, pianistene Alfred Brendel og Jean-Yves Thibaudet, samt fiolinisten Gidon Kremer, i tillegg til Tysk kammerfilharmoni, Bremen og Münchener Kammerorchester. Fiolinisten Lisa Batiashvili er festivalens kunstneriske leder.

Program finner du her.


Philippe Jaroussky gjester Kissingesommer i år. Foto: Simon Fowler/Erato/Warner Classics

Kissingersommer
Bad Kissingen, Tyskland 14. juni – 14. juli

KissingerSommer  er en av Tysklands største sommerfestivaler. Den åpner i år med Deutsche Kammerphilharmonie, dirigert av Omer Meir Wellber, og med pianisten Radu Lupu som solist i Beethovens Klaverkonsert nr. 4. Under tittelen Dirigentlegender stiller Herbert Blomstedt og Bamberg Symfoniorkester med verker av Beethoven, Strauss og Wagner. Fiolinisten Christian Tetzlaff stiller med et rent Bachprogram, Kent Nagano dirigerer Deutsches Symphonie-Orchester Berlin i Schubert, Mozart og Mendelssohn, mens Tsjekkisk Filharmoni stiller med to konserter med henholdsvis Leif Ove Andsnes som solist i Mozarts klaverkonsert nr. 20 og Truls Mørk i Dvoráks cellokonsert. Og ikke minst fremfører kontratenoren Philippe Jaroussky barokk operakunst med Ensemble Artaserse.

For program, se her.


Paul Lewis i samspill med en av fjorårets gjester. Foto: Midsummer Music

Midsummer Music
Buckinghamshire, Storbritannia 20.-22. juni

Paul og Bjørg Lewis’ midtsommerfestival finner sted i St. Mary’s Church i Old Amersham. Festivalen har vært arrangert siden 2009, og har hele tiden hatt en struktur som går ut på at den ikke skal inneholde «stjernekonserter», ha noe tema eller operere med ulike honorarer for utøverne. Her satses det på likhet i tilnærming til både musikk og musikere. I fem konserter over tre dager spiller et knippe venner og kolleger kammermusikk fra Haydn til vår egen tid. Årets musikere er Mario Häring (klaver), Tommaso Lonquich (klarinett), Esther Hoppe (fiolin), Annabelle Meare, Juan-Miguel Hernandez (bratsj), Christian Poltéra (cello), Nika Gorič (sopran), de to festivalsjefene samt Bjørg Lewis’ egen strykekvartett, Vertavo, og hennes celloensemble ved Norges musikkhøgskole, Cellissimo@Oslo.
For program, se her.


St Magnus Cathedral i Kirkwall er en av festivalens arenaer. Foto: Wikimedia Commons

St. Magnus International Festival
Orknøyene, 21. – 27. juni

St. Magnusfestivalen, stiftet av komponisten Sir Peter Maxwell Davies, kan i år by på blant annet BBC Symphony Orchestra som gir tre konserter, Maxwell Quartet og oppadstigende klaverstjerner som Dinara Klinton fra Ukraina og Anna Szałucka fra Polen. Av spesiell interesse for oss nordmenn er kanskje The Nordic Choral Expedition, der fire profesjonelle kor fra de nordiske landene, Det Norske Solistkor, Ars Nova Copenhagen, det Finske radiokoret og Eric Ericson kammerkor gir konserter i ulike kirker, nordmennnene i St. Ninian Church ved den vakre innsjøen Deerness. Skoleskipet Staatsraad Lemkuhl er også konsertarena, og som om ikke det var nok, kan man oppleve både vikingpoesi og orknøysk destillasjonskunst!

For program, se her.


Placido Domingo feirer 50 år på Arena di Verona. Foto gjengitt med tillatelse av Arena di Verona

Arena di Verona
Verona, Italia, 22. juni – 7. september

Verdens kanskje mest berømte operafestival, utendørsoperaen i det spektakulære amfiteateret Arena di Verona fra år 30 e.Kr., satser på de helt store og kjente verkene fra operalitteraturen. I år står Aïda, La traviata, Trubaduren, Carmen, Tosca og Carmina Burana på programmet i den to og en halv måned lange festivalen. Et spesielt høydepunkt på årets program er likevel Placido Domingos 50-årsjubileum som Arena di Verona-sanger 4. august. Hans første roller der var i 1969 da han medvirket i Turandot og Don Carlo.

For fullt program, se her.