UTENLANDSKE MAI-FESTIVALER
Som vanlig presenterer vi noen viktige utenlandske klassiske sommerfestivaler. Her er de som begynner i mai:
London Festival of Baroque Music
London, Storbritannia, 10. – 18. mai
Tema for den 35. London Festival of Baroque Music er Crossing the Border – der reiser og oppdagelser står sentralt. Gjennom historien har musikere og musikalske ideer krysset landegrensene i stor grad. Selv om nasjonale stiltrekk har utviklet seg og ofte markeres, har utviklingen hos de musikerne som har skapt og utøvd musikken blitt inspirert fra mange hold – også geografiske. Ikke minst i barokken da musikerne reiste for å få arbeid, aristokratiet for fornøyelsens skyld, og mange måtte søke tilflukt i andre land av ulike grunner. Dette påvirket musikken både innholdsmessig og utførelsesmessig. Dette markeres i årets festival med program som viser hva som foregikk på begge sider av Den engelsk kanal, dansetradisjonene i forskjellige land, kvinnelige italienske barokkomponister, Carlo Gesualdos liv, latin-amerikansk barokk, og det hele klinger ut i Händels Messias.
___
Stars of the White Nights
St. Petersburg, Russland, 11. mai-31. juli
St. Petersburgs «hvite netter» er egentlig de siste 10 dagene i juni, når nettene er på sitt lyseste, men byens storslåtte sommerfestival strekker seg langt utover det. Den tilbyr en lang rekke konserter og forestillinger på svært høyt nivå, for både St. Petersburgs borgere og tilreisende turister fra mai til august. Kunstnerisk leder er Valerij Gergijev, som også er kunstnerisk leder for det historiske Mariinskij-teatret hvor de fleste konsertene finner sted. Programmet for festivalen inkluderer daglige opera- eller ballettforestillinger på hovedscenen, samt hyppige konserter på dagtid, gjerne med solister fra Mariinskijs eget kompani. En egnet måte å oppleve et legendarisk teater og utøvere på toppnivå. Mariinskij-teatrets nye nettsider kan være vanskelige å navigere i, og det kan være verdt å melde seg på et nyhetsbrev for eksempel gjennom mariinsky-theatre.com for å få oversikt over programmet.
Dresden Musikfestspiele
Dresden, Tyskland 16. mai – 10. juni
Den nesten en måned lange musikkfestivalen i Dresden er en av Tysklands største og viktigste med gjestende orkestre og musikere fra det internasjonale toppsjikt. I år er temaet «Visjoner», som blant annet refererer til 100-årsjubileet for høyskolen Bauhaus, der festivalen vil fokusere på den betydning den fikk for musikk. Festivalen kan by på orkestre som Birmingham symfoniorkester, West-Deutsche Rundfunk, Academia St. Cecilia, Wiener Philharmoniker og Mariinskij-orksteret med Valerij Gergijev, Stadtkapelle Berlin med Daniel Barenboim, kor som The King’s Singers og Dresden Kammerchor, Hagen Quartet og solister som Jordi Savall, Heiner Goebbels, Anne-Sophie Mutter, Barbara Hannigan, Hélène Grimaud, Grigory Sokolov, Yo Yo Ma og Kathryn Stott, samt avslutningskonsert med Eric Clapton. For besøkende nordmenn kan kanskje en familiekonsert med Hakkebakkeskogen være av interesse?
Glyndebourne Festival
Lewes, 18. mai – 25. august
Glyndebourne Festival varer i over tre måneder og er en av verdens mest fremtredende operafestivaler. Operahuset ligger i vakre omgivelser i East Sussex en halvtimes kjøretur fra London, og et opphold der bør også omfatte en av festivalens guidede hageturer – og kanskje en piknik? Årets program består av følgende operaer: Berlioz: La damnation de Faust (18. mai-10. juli), Rossini: Barberen i Sevilla (19. mai -14. juli), Massenet: Cendrillon (8. juni-2.august), Dvorák: Rusalka (29. juni-21.august), Mozart: Tryllefløyten 18. juli-24. august – med norske Caroline Wettergreen som Nattens dronning – og Händel: Rinaldo (8. – 25. august).
Stars & Rising Stars
München 23.mai – 1. juni
For tredje gang arrangeres Stars & Rising Stars – Musikalske møter i München, og møtene det er snakk om er mellom store og etablerte klassiske musikere og ungt talent. Først ut er pianisten Alfred Brendel som snakker med unge Filippo Gorini om «Pianoets A til Z» og sammen fremfører det verker fra Bach til Stravinsky. På samme måte fortsetter festivalen med ti konserter over like mange dager der toppmusikere som Olga Peretjatko, Klaus Maria Brandauer, Arabella Steinbacher og Ana Chumachenko presenterer fremadstormende unge kolleger fra hele verden. Konsertene finner sted i ulike lokaler over hele München.
Händel Festspiele
Halle, Tyskland, 31. mai – 14. juni
Händelfestivalen finner sted i komponistens fødeby Halle an der Saale. Her står både kjente verk av barokkomponisten og såvel gjen- som nyoppdagelser av hans musikk på programmet. I år blir det spesielt fokus på Händels kvinneskikkelser i diverse konserter og forelesninger med noen av vår tids fremste barokkmusikere – en av dem er den norske sopranen Siri Karoline Thornhill som skal gestalte hans ”forførersker”. Det bys også på en persisk-barokk crossover-konsert, barokk brass, og kjente verker som Water Music. Tradisjonen tro blir det flere fremførelser av Händel-operaer: Israel i Egypt, Il pastor fido, Berenice, Regina d’Egitto, Atalanta, Xerxes, Agrippina under ledelse av Christophe Rousset, samt konsertante fremførelser av enda flere.