Til innholdet

VOeX-FESTIVAL I OPERAEN

Publisert: 21.05.2019Førstkommende helg er det klart for Den Norske Opera & Balletts nye festival VOeX (Various Operatic eXperiments). Årets tema er noe så sentralt som Stemmen.

– VOeX Oslo er både en festival og et initiativ til å produsere nye verker. Vi ønsker å øke interessen for hvordan og hvorfor vi skaper opera i det 21. århundre – i nær forbindelse med dette huset, sier operasjef Annilese Miskimmon.

I årets festival kan publikum blant annet høre Operakoret og skuespiller Gjertrud Jynge i konserten Sirenene – med og om kvinners stemmer. Barnekoret framfører david langs intense The Little Match Girl Passion som har vunnet Pulitzer-prisen for musikk, og det bys også på Udo Zimmermanns sterke opera Weisse Rose, i en prisbelønt produksjon av Theater Orchester Biel Solothurn.

Alle forestillingene innledes med introduksjoner eller samtaler med komponister, sangere, forfattere, logopeder, sang-coacher og forskere. I tillegg kan publikum høre norske opera- og festivalsjefer diskutere spørsmålet: Hva er god ny opera i 2019? Mandag 27. mai inviterer Den Norske Opera & Ballett til et åpent og gratis halvdagsseminar i samarbeid med Universitetet i Oslo, der musikkforskere, psykologer, teknologer og sangere diskuterer spørsmål som: Hvordan har stemmen blitt brukt i ulike musikkuttrykk gjennom tidene? Hvordan blir menneskestemmen brukt i ny teknologi i dag? Hva skjer i oss når vi hører en stemme?

VOeX har tidligere bestilt operaer av tre forskjellige team som skal fremføres på senere utgaver av festivalen. For mer informasjon om disse kan man lese om presentasjonen av teamene for et år siden.

Fullt program for festivalen finner du her.