Til innholdet

UTENLANDSKE SEPTEMBERFESTIVALER

Publisert: 28.08.2019Den europeiske festivalsommeren går mot slutten, men to av dem vi tidligere har omtalt varer godt ut i september. De kan man lese om i våre juli– og augustoversikter: BBC Proms  varer til 14. og Lucerne Festival  til 15. september.

På sistnevnte finner vi det interessant å nevne at Vilde Frang er solist i Max Bruchs Fiolinkonsert med Rotterdam Filharmoniske Orkester og dirigenten Lahav Shani, i KK Luzern Music Hall 7. september.


Den norske barytonen Johannes Weisser medvirker på George Enescu International Festival. Foto: Fredrik Arff

George Enescu International Festival
Bucurest 31. August – 22. septmber

George Enescu International Festival er en av de virkelig store. Den varer i drøyt tre uker, har 84 konserter med i alt 2500 musikere fra 50 land. Det høye antall musikere skyldes blant annet ni internasjonale gjestende topporkestre, som Oslo-Filharmonien, London Symphony Orchestra, St. Petersburg Symfoniorkester, Concertgebouw og Staatskapelle Dresden. Nevnes bør også at den norske barytonen Johannes Weisser er solist med Freiburger Barockorchester og Züricher Sing-Akademie dirigert av René Jacobs i Beethovens Fidelio og Missa solemnis. Et annet spesielt prosjekt på årets festival er Mozart Week in Residence, der komponisten utforskes fra nye vinklinger.

Fullt program finner du her.


Barbara Hannigan er en av årets gjester på Musikfest Berlin. Foto: Musacchio Ianniello / Accademia Nazionale di Santa Cecilia

Musikfest Berlin
Tyskland, 30. august – 22. september

Musikfest Berlin er en orkesterfestival som arrangeres av Berliner Festspiele og Berlin-Filharmonien som en start på orkestersesongen. I tillegg til fire Berlin-baserte orkestre, kan man blant andre høre Orchestre révolutionnaire et romantique, Concertgebouw-orkesteret, Münchner Philharmoniker, London Symphony og Israel Philharmonic, med dirigenter som Sir Elliot Gardiner, Tugan Sokhiev, Valerij Gergijev, Sir Simon Rattle og Zubin Mehta. Sistnevnte tar med denne turneen etter flere tiår farvel med sitt israelske orkester. I tillegg kommer en rekke andre ensembler innen klassisk- og samtidsmusikk og i alt 50 fremragende solister, som Barbara Hannigan og Håkan Hardenberger. I løpet av festivalens 21 dager arrangeres 26 konserter i Berliner Philharmonies to saler, samt Konzerthaus Berlin, med 65 verk av rundt 25 komponister.

Fullt program finner du her.


Beethovenfest Bonn
Tyskland, 6. – 29. september

Bonn Beethovenfest teller ned til neste års 250-årsjubileum for komponisten, men feirer også Hammerklaversonatens 200-årsjubileum, samt Clara Schumanns 200-årsdag 13. september. Et annet jubileum er månelandingen i 1969; det gjøres med Georges Méliès’ musikk til stumfilmen Reisen til månen fra 1902, fremført av Orchestra of the Age of Enlightenment. Måne og natt er også tema for en rekke Nocturne-konserter og i programmer som Sunless, Images of the Night og Måneskinnsonaten fra en ny vinkel, der det kjente verket fremføres på horn og klaver. Nye innfallsvinkler på Beethovens musikk går gjennom hele festivalen, i programmer som Eroicas fødsel, som relaterer til samtidens danser og Salzburger Marionettentheater gjester med en dukketeaterversjon av operaen Fidelio.

Fullt program finner du her.